Guvernul vrea să-i pedepsească pe cei care vor să se îmbogățească din războaie și stări de alertă

Guvernul vrea să-i pedepsească pe cei care vor să se îmbogățească din războaie și stări de alertă
În imagine: Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței. Sursă foto: Inquam Photos / Adel Al-Haddad

Amenzi uriașe pentru concurență neloială, prețuri „nejustificat de mari”, reducerea producției sau vânzărilor ori acumularea de mărfuri – sunt câteva dintre prevederile prevăzute într-o Ordonanță de Urgență. Proiectul vine într-un context în care inflația a depășit deja 14% și va continua să crească, mai ales pe fondul scumpirii combustibililor și energiei ca urmare a războiului din Ucraina.

Foarte mulți comercianți au profitat de disperarea oamenilor în perioada pandemiei

Consiliul Concurenței vrea astfel să incrimineze specula, așa cum mai mulți oficiali din actuala coaliție de guvernare au promis în repetate rânduri că se va întâmpla. Prevederile proiectului se vor aplica, totuși, doar în stare de război, de alertă, de urgență sau alte situații speciale reglementate prin lege.

ANAF este instituția care va trebui să realizeze o listă cu produsele și serviciile care intră în categoria de risc speculativ, în timp ce celelalte două instituții implicate în proceduri, adică Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor și Consiliul Concurenței se vor ocupa cu verificarea și amenzile.

Cornelia Nagy, șefa ONAC, urmărită penal într-un dosar legat de achiziţia de măști de protecție. Sursă foto: Pixabay

Ideea unei Legi a speculei a apărut din perioada pandemiei. Preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu declara la începutul lunii mai 2022 că în perioada pandemiei au fost foarte mulți cei care au profitat de situație și de diperarea oamenilor: „Pot să spun că a crescut cererea pentru măşti. Până la un punct e normal să crească preţul, dacă creşte cererea. E normal să se dubleze, să se tripleze sau crească de 10 ori? Despre genul acesta de situaţii vorbim. Când avem nişte creşteri peste ceea ce ar rezulta din simpla creştere a cererii.”

Premierul Nicolae Ciucă a cerut, la începutul şedinţei de Guvern de miercuri, ca săptămâna viitoare să existe pe ordinea de zi a Guvernului Ordonanţa privind măsurile anti-speculă. Preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, a afirmat că există deja un text final care este pe circuitul de avizare.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
00:19 - Adriana Bahmuțeanu, ținta cuvintelor dure, venite din partea fiului ei cel mare. „Ești o rușine”
00:05 - Ciucă: Am pierdut politic pentru că am făcut coaliţie cu PSD. Important e să recunoşti când greșești. Unii colegi s-au opus atunci și au avut dreptate (VIDEO)
23:49 - Bode, banc cu PSD: „Cum deosebești la garderobă haina unui PSD-ist de celelalte?” (VIDEO)
23:42 - Doi medici de la un spital din Iași, bănuiți că ar consuma droguri în timpul gărzilor. Ambii sunt vizați într-o anchetă DIICOT
23:15 - Parlamentul a votat un proiect de lege care scutește de impozit câștigurile din cryptomonede. Biriș: „Probabil sunt destul de mulți care și-au luat șpăguțele prin bitcoin” (VIDEO)
22:58 - Vânzarea a peste 1000 de produse alimentare a fost oprită temporar de ANPC. Ce nereguli au sesizat comisarii
22:36 - Profesorul de economie Cristian Păun: Când politicienii îți spun ”stai liniștit în banca ta”, tre’ să sari ca ars. Discursul lor se va schimba radical după alegeri. Românii să fie cumpătați, că vin vremuri grele (VIDEO)
22:31 - Ce rețete neobișnuite a pregătit Meghan Markle cu ocazia Zilei Recunoștinței. „Vei fi regele sau regina burților fericire”
22:11 - Nicușor Dan, întrebat cu cine va vota la prezidențiale: „O să votez cu unul dintre ei” / „În momentul de față, îl avem sigur pe Marcel Ciolacu în turul 2” (VIDEO)
21:48 - Nicușor Dan: Referendumul nu va duce la desființarea sectoarelor. E o reechilibrare de putere între PMB și primăriile de sector / Bucureștiul anual acumulează deficit de dezvoltare pentru că nu pune bani în proiecte mari (VIDEO)