Măsura prin care românii ce întâmpină dificultăți financiare vor putea, pe o vreme, să uite de plata obligațiilor către bănci, va fi adoptată astăzi de guvern. Amânarea ratelor bancare este și periculoasă, notează Realitatea. Cei ce își amână ratele se împovărează, vor plăti rate mai mari și un termen mai lung, adică dobândă la dobândă.
Actul normativ permite românilor amânarea ratelor până la 9 luni, în condițiile în care anterior n-au beneficiat de măsuri similare.
Un calcul făcut de brokeri a stabilit că, apelând la amânarea plăților către bancă va atrage rate mai mari după perioada de grație.
Astfel, în cazul unui credit de 250.000 de lei, pe o perioadă de 30 de ani, la care rată lunară este, în prezent, 1.784 de lei, după amânare rata ar putea crește chiar și cu câteva sute de lei.
Rată lunară după amânare, la un ROBOR 8%: 2180 de lei, cu 396 de lei mai mare decât cea de dinainte de majorare.
Pot solicita amânarea ratelor, persoane fizice care nu se afla in incapacitate de plată și au depus o declarație pe proprie răspundere cu privire la creșterea cu minim 25% a cheltuielilor medii lunare ca urmare a cresterii preturilor în ultimele 3 luni, comparativ cu perioada similara din 2021.
Nu pot solicita o nouă amânare cei care beneficiază deja de o soluție/plan de restructurare a datoriilor.