Guvernul TUDOSE dorește să accepte în țară 100 de sirieni "pentru desfășurarea de activități comerciale", pentru a reduce cota obligatorie de refugiați
O sută de cetățeni sirieni aflați în prezent sub protecție pe teritoriul Turciei ar putea ajunge pe teritoriul român pentru a munci sau a intrat în afaceri. Astfel, guvernul vrea să se folosească de anumite prevederi din legislația Uniunii Europene și din acordul semnat de Bruxelles cu autoritățile turce pentru a lua cetățeni aflați în protecția altei țări și astfel să își reducă cotele obligatorii privind primirea de refugiați, scrie profit.ro.
Legislația europeană permite statelor membre să își reducă cota obligatorie de preluare de refugiați din Italia și Grecia prin preluarea persoanelor care au în mod clar nevoie de protecție internațională, altele decât mecanismul de relocare care a făcut obiectul Concluziilor reprezentanților guvernelor statelor membre, reuniți în cadrul Consiliului din 20 iulie 2015. României i-a fost atribuită o cotă de refugiați de 4.310.
"Cu scopul de a pune capăt migrației ilegale dinspre Republica Turcia către UE, la data de 18 martie 2016, cele două entități au convenit cu privire la o serie de acțiuni, inclusiv cu privire la relocarea, pentru fiecare sirian readmis de Republica Turcia din insulele grecești, a unui alt sirian din Republica Turcia către statele membre ale UE, în cadrul angajamentelor existente. (…) Astfel, numărul de persoane admise în cadrul acestui mecanism de admisie conduce la o reducere corespunzătoare a obligației statului membru respectiv de relocare a persoanelor care fac obiectul deciziilor emise în cazul Greciei și Italiei", se arată într-un acord guvernamental.
Autoritățile române intenționează să acorde în acest fel facilități la acordarea vizei de lungă ședere pentru desfășurarea de activități comerciale, pentru angajare în muncă și pentru reîntregirea familiei, precum și cu privire la prelungirea dreptului de ședere temporară în aceste scopuri, pentru un număr de 100 de cetățeni înregistrați în Turcia, în scopul admisiei legale pe teritoriul României. Facilitățile constau în reducerea la jumătate a termenului de emitere a avizelor necesare acordării vizelor, precum și a termenului de soluționare a cererilor de acordare a vizelor ca atare.
Ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu, a declarat, pe 21 august, că România nu a acceptat ideea unor cote obligatorii pentru refugiați, dar că, în măsura posibilităților pe care le au, autoritățile abilitate "vor face tot ce le stă în putință pentru ca lucrurile să fie în regulă”. El a mai spus că, "din fericire pentru noi", România este mai degrabă o țară de tranzit, însă "își va face datoria în această privință, având în vedere statutul de țară membră a Uniunii Europene".