Guvernul tărăgănează introducerea noilor redevențe petroliere

Publicat: 10 09. 2014, 11:23

Guvernul doreşte să pună în dezbatere proiectul pentru noile redevenţe petroliere la finalul anului. Asta deşi Executivul a promis încă din 2012 că va recalcula redevenţele la nivelul mediei europene. Cu toate acestea, de atunci nu s-a făcut nimic pentru punerea în aplicare a proiectului aşa că acesta va fi gata abia după alegeri.

Nivelul actual al redevenţelor a reprezentat un motiv permanent de scandal public în ultimii 10 ani. Compania OMW Petrom a fost acuzată că plăteşte mult prea puţin la stat pentru resursele  pe care le exploatează în ţara noastră.

Companiile care produc petrol şi gaze plătesc în prezent redevenţe cuprinse între 3,5% şi 13,5%. Cotele au fost stabilite iniţial în 2002 şi fixate prin legea petrolului din 2004. Ele sunt valabile până în decembrie 2014.

În ultimii doi ani Guvernul a promis constant că va mări nivelul acestor redevenţe, fapt ce nu s-a întâmplat însă. În urmă cu o săptămână, ministrul Finanţelor, Ioana Petrescu, afirma că proiectul încă se analizează. Adică exact ceea ce au spus şi predecesorii săi.

În urmă cu un an, şeful Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale, Gheorghe Duţu susţinea însă că este făcut un studiu asupra sistemelor de redevenţe. Nu este clar însă dacă acesta a fost finalizat vreodată.

Noul nivel ar urma să fie valabil în perioada 2015-2024. Surse din domeniu susţin însă că există şi posibilitatea renunţării la redevenţe şi aplicarea unui nou sistem de taxare.

Redevenţele sunt extrem de importante pentru bugetul statului. Guvernul este însă dispus să renunţe la o parte din aceste venituri în favoarea autorităţilor locale, la fel cum se întâmplă în cazul taxei pe stâlp. Anul, în conturile statului intră aproximativ un miliard de lei, bani reprezentaţi de redevenţele miniere şi petroliere.