Guvernul schimbă legea ANAF după ce mai multe afaceri au fost închise chiar și pentru trei lei. Astfel, activitatea firmelor va fi suspendată doar dacă diferența de bani, găsită în plus sau în minus, va fi cuprinsă între 300 și 500 de lei.
De asemenea, decizia va putea fi contestată dacă proprietarii sunt de acord să plătească o amendă de 10 mai mare decât suma constatată neînscrisă în contabilitate.
Premierul Victor Ponta a declarat că este nevoie de o serie de măsuri care să prevină excesele inspectorilor ANAF, modificările fiind operate cel mai târziu săptămâna viitoare.
„Nu vreau să cădem în extrema cealaltă, a unor abuzuri şi lucruri duse la extrem, motiv pentru care am decis să facem nişte reglaje. Măsura suspendării activităţii unei companii să poată fi luată doar dacă diferenţele găsite de ANAF sunt plus/minus 300 sau 500 lei, altfel se plăteşte doar amendă. Atunci când se ia măsura suspendării activităţii, aceasta să poată fi revocată în aceeaşi zi dacă se plăteşte o amendă de 10 ori suma constatată ca fiind neînscrisă în contabilitate. Ai 400 lei în plus în casă ? Plăteşti 4.000 lei şi prima dată te iert. A doua oară – asta rămâne să discutăm – putem să punem de 20 ori suma respectivă şi a treia oară să nu mai existe nicio amendă şi să se suspende activitatea”, a spus Ponta.
Decizia a fost luată, după ce, în ultimele zile, au apărut în presă numeroase cazuri în care inspectorii fiscali au închis diverse unități pentru sume minore, patronii acestora considerând acțiunile abuzive.
ANAF susține că presa prezintă în mod eronat efoturile depuse de Direcția Antifraudă, adăugând că acțiunile de combatere a evaziunii fiscale provocate de micii comercianți este doar o activitate secundară a activității acestora.
„Reiterăm pe această cale şi faptul că acţiunile de combatere a micii evaziuni reprezintă o linie secundarã de activitate a ANAF, tratată însă cu aceeaşi seriozitate de către ANAF. Linia prioritară de acţiune a DGAF este reprezentată de analiza, investigarea şi instrumentarea cazurilor de fraudă fiscală organizată sistematică”, se arată într-un comunicat transmis luni de ANAF.