Guvernul României s-a împrumutat de pe piața financiară din Japonia pentru prima dată din anii ’90

Guvernul României s-a împrumutat de pe piața financiară din Japonia pentru prima dată din anii '90
Foto: Guvernul României / Facebook

Guvernul României a împrumutat astăzi 33 miliarde de yeni (225 milioane de dolari) prin vânzarea de obligațiuni Samurai (în yeni) verzi pe piața niponă, potrivit Bloomberg. Suma atrasă este mică, dar ar putea avea importanță pentru viitor.

Nivelul împrumutului era anticipat în zona de 100-300 milioane de dolari

Suma atrasă este mică, scopul acestor emisiuni fiind însă, anunță Profit.ro, în principal revenirea pe piața niponă, pentru prima dată după anii ’90, pentru a avea ulterior acces mai ușor la finanțări de la investitori japonezi.

Statul a împrumutat 22 de miliarde de yeni prin vânzarea de titluri pe 3 ani, 3,6 miliarde de yeni prin vânzarea de titluri pe 5 ani și 7,4 miliarde de yeni prin vânzarea de titluri pe 7 ani. Inițial, România a propus și emisiuni pe 10, 15 și 20 de ani, dar a renunțat la acestea din cauza cererii reduse a investitorilor.

Suma este una mică raportat la emisiunile de miliarde de euro sau dolari înregistrate la ieșirile obișnuite pe extern ale statului român. Emisiunile de obligațiuni Samurai verzi au ca obiectiv principal revenirea pe piața niponă și stabilirea premiselor pentru viitoare împrumuturi, suma vizată la acest moment fiind una mai mică.

Nivelul redus al împrumuturilor planificate ar putea avea un impact asupra cererii din partea unor investitori mari.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`