Confederația Patronală CONCORDIA și Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR) au avut o primă întâlnire cu noul premier Marcel Ciolacu, președintele PSD. Reprezentanții patronilor au cerut ca modificările fiscale discutate acum în coaliție, practic creșteri de taxe și impozite, să fie puse în transparență publică, pentru ca toată lumea vizată să-și poată exprima o opinie.
De asemenenea, cele două organizații patronale au cerut ca eventualele modificări de fiscalitate să se facă treptat, Guvernul însuși să demonstreze eficiență în cheltuirea banului public, iar cei care până acum n-au plătit corect să-și achite dările.
În plus, organizațiile patronale consideră că decidenții politici trebuie să explice cum anume am ajuns să avem o gaură în buget la mijlocul anului, așa încât acum să fie nevoie de ajustări fiscale.
„CONCORDIA și CNIPMMR au solicitat transmiterea studiilor și analizelor de impact cu privire la modificările fiscale propuse și au reiterat cu fermitate importanța nemodificării Codului Fiscal până la data de 1 ianuarie 2024”, se arată într-un comunicat comun citat de HotNews.
„Tocmai în ideea de dialog transparent, am solicitat premierului să vedem cât mai repede pachetul de măsuri fiscale pe care Guvernul îl discută și să nu fie luate niciun fel de decizii înainte de consultarea noastră și a sectoarelor economice care pot fi afectate.
Din punctul nostru de vedere, dacă o ajustare fiscală urgentă trebuie să aibă loc – și vrem să înțelegem cum s-a ajuns aici – nu poate fi făcută doar prin creșteri de fiscalitate peste noapte, ci și prin reducerea și eficientizarea cheltuielilor bugetare. Dacă nu cheltuim mai atent banii publici și dacă nu colectăm și de la cei care astăzi nu plătesc corect, atunci celor care ne achităm dările la zi ni se va spune mereu că nu sunt suficienți bani și asta nu putem să acceptăm”, a declarat Dan Șucu (CONCORDIA), citat de HotNews.
Și Florin Jianu de la CNIPMMR a atras atenția că e nevoie de consultarea organizațiilor patronale înainte ca Guvernul să ia decizii.
„Am explicat că nu este normal să aflăm la jumătatea anului că nu ne ajung banii. Mai mult, ar fi o lovitură pentru companii să afle de la o lună la alta că vor avea de plătit taxe în plus mai ales când vedem cu toții că economia încetinește. Pentru orice decizie fiscală avem nevoie în primul rând de dialog și apoi de suficient timp de implementare.
Codul Fiscal vorbește de minimum 6 luni de zile, dar pentru anumite tipuri de măsuri e nevoie de mai mult timp. Așteptăm să vedem cât mai repede propunerile Guvernului și am solicitat ca ele să nu facă vreo excepție de la principiile de dialog și predictibilitate pe care le-am discutat și agreat”, a declarat Jianu, citat de HotNews.
În cadrul întâlnirii, CONCORDIA, CNIPMMR și premierul Ciolacu au convenit să existe întâlniri regulate între ei, dar și cu miniștrii.