Guvernul pregăteşte o nouă lovitură pentru salariaţii din România. Taxa ce ar putea fi impusă angajaților în viitorul apropiat

Publicat: 27 06. 2023, 17:48
Sursa foto: Shutterstock

În plină pandemie, cele 27 de state membre ale Uniunii Europene au fost implicate într-un plan de redresare economică, fiecare având anumite obligații specifice. România, prin semnarea acordului cadru, a acceptat să implementeze mai multe reforme considerate necesare de către Comisia Europeană pentru a putea beneficia de finanțarea integrală a Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Eliminarea scutirilor fiscale: Impact asupra angajaților români

Una dintre aceste reforme implica restructurarea facilităților fiscale și graduala eliminare a unor scutiri de taxe acordate anumitor categorii de angajați din România.

Reforma sistemului de pensii se află într-un punct volatil, iar rezultatele recente demonstrează acest lucru. Deși există discuții în jurul eliminării pensiilor speciale ale parlamentarilor, votul necesar pentru această schimbare nu a fost obținut, ceea ce a creat un sentiment de dezamăgire în rândul cetățenilor.

În același timp, Ministerul Finanțelor a adus vești care ar putea afecta cel puțin două categorii de angajați care au fost scutiți până acum de anumite taxe către bugetul de stat. Această inițiativă ar putea fi percepută ca o lovitură pentru salariații din România, mai ales având în vedere că nu demult salariul mediu pe economie a fost majorat.

Boloș propune ajustarea taxei către asigurările de sănătate pentru angajații din construcții și agricultură

În cadrul PNRR și în urma deciziei de reașezare a facilităților fiscale, Marcel Boloș, noul ministru al Finanțelor, a dezvăluit intenția de a propune un proiect de lege care să abroge scutirea de 10% a plății taxei către asigurările de sănătate pentru două categorii de angajați: cei din sectorul construcțiilor și cei din agricultură, scrie Playtech.

Situația este una delicată, mai ales datorită asumărilor din PNRR.

Discuții sunt în condițiile în care Guvernul a anunțat în repetate rânduri că trebuie să crească încasările la bugetul de stat și totodată avem și un jalon în PNRR care ne obligă să facem acest lucru”, spune Marcel Boloș.

Marcel Boloș a subliniat că în prezent se depun eforturi pentru identificarea soluțiilor referitoare la ajustarea cotei de TVA, în special pentru alimentele de bază. Această inițiativă vine în urma angajamentului ferm făcut de Marcel Ciolacu la preluarea funcției de prim-ministru, acela de a reuși să reducă prețurile acestor produse.