Guvernul nu a mai adoptat prețul reglementat pentru marea industrie și consumul casnic de peste 255 kW. Virgil Popescu: De ce să legiferăm prin OUG dacă acest lucru se discută deja în Parlament? (VIDEO)

Publicat: 11 11. 2022, 10:21
Actualizat: 11 11. 2022, 11:20
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Guvernul nu a adoptat în ședința de vineri prețul reglementat de 1,3 lei/kWh pentru marea industrie și pentru consumul casnic mai mare de 255 de kW pe lună, însă secretarul general Marian Neacșu susține că propunerea rămâne valabilă, iar „decidenții politici au convenit că săptămâna viitoare va avea loc o discuție asupra prevederilor” din legea de adoptare a Ordonanței 119. La rândul său, ministrul Energiei, Virgil Popescu, a spus că „se discută” și „se găsesc soluții în Parlament”.

Guvernul nu a mai adoptat prețul reglementat pentru consumul casnic de peste 255 kW pe lună

Întrebat de ce mai este nevoie de amendarea ordonanței în Parlament și nu s-a venit acum cu acel preț de 1,3 lei pentru toți românii care consumă mai mult de 255 de kW pe lună, secretarul general al Guvernului, Marian Neacșu a afirmat: „Am evitat acest lucru din două considerente – primul pentru că am vrut ca în această ordonanță să reglementăm strict mecanismul de funcționare al pieței pentru anul următor sau pentru perioada de aplicabilitate a ordonanței și nu am vrut să complicăm, este primul aspect; al doilea este că în legea de adoptare a ordonanței vom cuprinde toate categoriile de prețuri, așa cum le-a enunțat și domnul ministru, cum le-a enunțat și domnul prim-ministru în prezentarea de dinaintea ședinței de Guvern”.

„În Ordonanța 119 sunt reglementate compensările pentru toate categoriile de consumatori casnici și necasnici enunțați aici. E foarte clar că acolo era locul pentru încă un preț care să fie reglementat (…). Din câte cunosc, în cursul acestei săptămâni, decidenții politici au convenit că săptămâna viitoare va avea loc o discuție asupra prevederilor din Ordonanța 119, care este în Parlament, la legea de adoptare, la Camera decizională, Camera Deputaților, urmând, dacă acest grafic se va menține, ca în săptămâna cealaltă să fie adoptată legea de adoptare a ordonanței”, a adăugat el.

Ministrul Energiei susține că a fost vorba și despre „o dovadă de respect a Guvernului față de Parlament”.

„Cred că este și o dovadă de respect a Guvernului față de Parlament. De ce să venim să legiferăm printr-o ordonanță, să punem acum un preț, în condițiile în care acest lucru se discută deja în Parlament și se discută, și se găsesc soluții în Parlament? Cred că este bine ca această ordonanță, practic, să arate mecanismul de achiziție a energiei pentru o parte din energia din piață. Este mai ușor de discutat pe el, efectiv, și la nivelul Comisiei Europene, decât să le amestecăm în acest mecanism de achiziție”, a afirmat Virgil Popescu.