Rezultatul discuțiilor dintre retaileri și guvernanți. Ciolacu vrea să scadă adaosul comercial la alimente. Ce spun reprezentanții marilor rețele comerciale (VIDEO)

Rezultatul discuțiilor dintre retaileri și guvernanți. Ciolacu vrea să scadă adaosul comercial la alimente. Ce spun reprezentanții marilor rețele comerciale (VIDEO)
Foto simbol: Pixabay

UPDATE: George Bădescu, directorul executiv al Asociaţiei Marilor Reţele Comerciale din România (AMRCR), a declarat, la finalul discuțiilor de la Guvern, că întâlnirea a fost una utilă, că sunt necesare soluții pentru a menține puterea de cumpărare a românilor și că urmează să se stabilească lista alimentelor în cazul cărora vor fi luate măsuri pentru reducerea prețurilor. Însă azi nu s-a discutat pe cifre concrete.

„Deocamdată nu s-a discutat pe cifre concrete. S-a făcut un sumar al produselor care ar putea să intre, în general produsele de bază așa cum sunt ele definite și în codurile CAEN – carne, lapte, ouă, legume, fructe, panificație, nimic deosebit de ce e în coșul de bază. Deocamdată nu am ajuns foarte departe, a fost o discuție exploratorie, dar e important că decizia va fi luată pentru toți operatorii de pe lanțul economic, deci nu se va limita la comercianți sau în zona de procesare.

A fost prezent la discuții și Consiliul Concurenței și fără îndoială că dacă vorbim de aspecte comerciale care țin de politica comercială a fiecărui retailer, acelea vor fi validate de Consiliul Concurenței.

Deci nu s-a discutat despre cifre, numere, dar e evident că e o atmosferă generală pozitivă și noi am apreciat că a existat acest dialog și a fost prezent și ministrul Agriculturii.

Discutăm de faptul că inflația nu e un fenomen pozitiv și atunci trebuie să găsim formule să se pătreze această putere de cumpărare. N-aș merge mai departe, pentru că nu am agreat lucrul ăsta.

Nu am stabilit nici data, dar se va lucra într-un ritm rapid.

Vorbim despre definirea unei liste de produse de bază, acesta ar fi primul pas. (…) Fiecare va face o analiză și la viitoarea ședință se va ajunge probabil la lista de produse”, a explicat George Bădescu, directorul executiv al Asociaţiei Marilor Reţele Comerciale din România (AMRCR).

ȘTIRE INIȚIALĂ:

Premierul Marcel Ciolacu (PSD) i-a chemat la discuții, marți, pe marii retaileri alimentari din România, în condițiile în care a anunțat că Guvernul va lua o serie de măsuri menite să reducă prețurile la alimentele de bază.

„Urgenţa maximă este schema de reducere a adaosurilor comerciale la un număr de produse alimentare de bază pe întreg lanţul, până la raft. Efectul aplicării acestei măsuri este scăderea preţurilor la câteva alimente vitale”, a spus Ciolacu.

Numai că o măsură similară a fost aplicată deja în cazul laptelui, iar fermierii s-au plâns apoi că ei au ajuns să suporte cea mai mare parte din diferența dintre prețul vechi și cel nou. Unii au spus că sunt în pericol să dea faliment din această cauză.

Laurenţiu Baciu, preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România – LAPAR, a afirmat că dacă Guvernul intenționează să aplice aceeași măsură și pentru restul alimentelor de bază, atunci mai bine renunță, că mai rău face.

Declarația a fost făcută în cadrul emisiunii „Politica Zilei”, moderată de Ioana Constantin pe B1 TV.

Baciu (LAPAR), despre intențiile Guvernului privind prețurile alimentelor de bază

„Eu sper ca noi, producătorii, să nu avem aceeași soartă pe care au avut-o producătorii de lapte. Dacă e concepută ideea la fel, practic n-o să ducă decât la distrugerea producătorului și n-o să rezolve problema între comercianți și ultima verigă, consumatorul, cum de altfel n-a rezolvat-o nici la lapte.

Atât producătorul, cât și procesatorul suportă cheltuielile imputurilor care an de an, mai ales în ultima vreme, odată și cu energia, au tot crescut. Deci nu de la noi pleacă prețurile cele mari. La noi prețurile sunt foarte cumpătate și puțin, 5 – 10% maxim, în condiții normale, dacă e adaosul sau beneficiul față de cheltuielile de producție, pe când la retaileri și la comercianți în general o să găsiți adaosul comercial de 100 – 300%.

Deci nu e o rezolvare dacă e concepută tot la fel. Dacă s-ar lua la o analiză corectă să vedem care sunt celelalte cheltuieli… Dacă e tot la fel, mai degrabă ar renunța de azi, că mai rău face!”, a declarat Laurenţiu Baciu, pentru B1 TV.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
11:16 - Chad McQueen a murit la 63 de ani. Rolul din „Karate Kid” și pasiunea pentru cursele auto, două dintre temele centrale ale vieții sale
10:46 - Detalii despre starea lui Gigi Mulțescu, internat la Spitalul de Urgență. I s-ar fi accentuat și boala Alzheimer
10:45 - „Informații false” cu migranți care mănâncă câini și pisici în SUA. Donald Trump e arătat cu degetul
10:29 - Gabriel Oprea, de Ziua Pompierilor: 13 septembrie este o sărbătoare a onoarei și a mândriei, o sărbătoare a triumfului vieții, a recunoștinței pe care o purtăm pompierilor din România
10:15 - Suspendat la națională după o bătaie generală, Bentancur riscă o suspendare și mai drastică în Anglia. Derapaj rasist la adresa coechipierului Son
10:13 - Întregul Pământ a vibrat timp de nouă zile. Motivul: un mega-tsunami declanșat de climă
09:55 - Cum se menține Nadia Comăneci într-o formă de invidiat. Alimentele pe care nu le consumă niciodată: „În schimb beau o bere, două la cină”
09:38 - România și Bulgaria vor să activeze noul Comandament NATO de Forțe Speciale pentru Marea Neagră, creat pe fondul agresiunii militare a Rusiei împotriva Ucrainei
09:31 - ANM anunță „o perioadă cu mai multe precipitații”. Florinela Georgescu: Ploile vor cuprinde cea mai mare parte a țării. Este foarte posibil să existe inundații rapide / Vremea se va răci (VIDEO)
09:14 - Percheziții în Portul Agigea. Activitatea în vamă a fost dată peste cap ore întregi