Guvernul condus de Marcel Ciolacu s-a angajat să sprijine companiile românești prin adoptarea măsurilor fiscale importante, în coordonare cu mediul de afaceri. Acesta răspunde apelului lansat de companii și modifică procedura e-TVA, cât și elemente ale e-Factura.
La 28 iunie, au fost adoptate îmbunătățiri la Ordonanța de Urgență 70/2024 privind procedura e-TVA și utilizarea sistemului e-Factura, care au ca scop simplificarea proceselor fiscale și reducerea poverii administrative pentru companii.
„Digitalizare înseamnă simplificare pentru firme și combaterea evaziunii fiscale pentru stat. De aceea, domnule ministru Boloș, orice proiect trebuie discutat mai întâi cu cei vizați. Nu invers.Înțeleg că v-ați consultat până la urmă cu experții contabili și cu mediul de afaceri și veniți astăzi cu o serie de modificări care țin cont de realitate. Vă rog ca, după ședința de guvern, să explicați în detaliu cum ați corectat acest act normativ”, a declarat premierul Ciolacu la începutul ședinței de Guvern de la 28 iunie.
Termenele pentru transmiterea decontului e-TVA au fost extinse, ajustări la e-Factura
Conform noilor reglementări, Ministerul Finanțelor a extins termenul pentru transmiterea decontului precompletat e-TVA până la data de 5 inclusiv a lunii următoare termenului legal de depunere a decontului de TVA.
În mod tradițional, termenul legal de depunere este până pe 25 a lunii următoare celei în care se încheie perioada fiscală. Această extindere oferă companiilor un interval suplimentar pentru a se conforma obligațiilor fiscale.
Pentru sistemul e-Factura, guvernul propune o perioadă de grație de un an, până la 1 iulie 2025, în care utilizarea acestuia să nu fie obligatorie pentru institutele și centrele culturale ale altor state care activează în România, precum și pentru furnizorii și prestatorii acestora. Această decizie ia în considerare restricțiile tehnice actuale ale sistemului.
Guvernul condus de Marcel Ciolacu va continua să lucreze pentru a crea un mediu fiscal mai favorabil și mai predictibil, sprijinind astfel dezvoltarea și competitivitatea agenților economici din țară.
Aceste măsuri reprezintă un pas important în direcția corectă, demonstrând angajamentul autorităților de a îmbunătăți sistemul fiscal și de a facilita conformarea pentru toate companiile.
Mediul de afaceri confirmă încrederea în politicile PSD de creștere economică prin investiții
Mediul de business validează politica PSD de control al inflației și a creșterii Produsului Intern Brut (PIB). Nivelul de încredere a managerilor români în economie a atins cea mai mare valoare măsurată în ultimii patru ani. Astfel, indicele Confidex by Impetum Group a ajuns la cel mai înalt nivel de la lansare (52,5 puncte), în primul semestru din 2024.
În plus, așa cum arată datele Institutului Național de Statistică (INS), măsurile PSD de stimulare a mediului de afaceri din România, implementate de Guvernul Marcel Ciolacu, au permis ca economia românească să atingă anul trecut un nivel-record de investiții, de peste 101 miliarde de lei. În plus, pentru 2024, este țintită depășirea pragului de 120 de miliarde de lei.
Material susținut de PSD