Guvernul a elaborat un proiect de ordonanță de urgență pentru suprataxarea producătorilor de țiței și gaze și a rafinăriilor care produc carburanți, arată draftul consultat de Economica.net.
Noua taxă de solidaritate va fi aplicată cel mai probabil de la 1 ianuarie și va viza diferența de profit din acest an și următorul, respectiv profitul mediu al anilor 2018-2021, pentru toate companiile din sectorul petrolului, gazelor și rafinării, dacă profitul din anii 2022 și 2023 va depăși cu 20% media perioadei 2018-2021.
Altfel spus, companiile vor achita anul viitor o contribuție de solidaritate de 60% pe diferența dintre profitul din 2022 și media profiturilor din perioada 2018-2021. Din draftul consultat de Economica.net reiese că în anul următor se aplică 60% pe diferența dintre profitul anului 2023 și media perioadei 2018-2021 majorată cu 20%.
Proiectul de OUG ar transpune un regulament european pentru aplicarea suprataxei pe diferența de profit la nivelul UE. Inițiativa nu a fost lansată încă în dezbatere publică, dar ar urma să fie adoptată în ultima ședință de Guvern din 2022.
Impozitul va fi plătit pe 25 iunie, iar banii vor fi virați într-un cont special deschis la Ministerul de Finanțe, denumit „Cotribuție de solidaritate”. Sumele vor putea fi utilizate atât pentru ajutorarea consumatorilor, cât și pentru stimularea regenerabilelor sau pentru proiecte de reducere a consumului, sau proiecte transfrontaliere, conform principiilor din programul european RePowerEU.
Primii afectați par să fie marii producători de țiței și gaze Petrom și Romgaz, care plătesc oricum și în prezent suprataxe la gaze și vând majoritatea gazului extras la preț plafonat, și posibil Rompetrol pentru rafinăria Petromidia, explică Economica.net.
Potrivit G4Media.ro, OMV Petrom și Romgaz ar fi companiile „cele mai puternic lovite” de o asemenea suprataxă, iar principalul perdant ar fi statul austriac, acționar majoritar la OMV Petrom. În schimb, statul român va câștiga oricum, având în vedere că este acționar minoritar la OMV Petrom și majoritar la Romgaz, iar suprataxarea ar presupune o mutare a banilor cuveniți ca dividende dintr-un buzunar în altul.