Guvernul a tăiat o treime din banii DNA pe 2015. Kovesi: Am cerut un buget mai mare, însă demersurile au fost inutile (VIDEO)

Guvernul a tăiat o treime din banii DNA pe 2015. Kovesi: Am cerut un buget mai mare, însă demersurile au fost inutile (VIDEO)

Guvernul a tăiat o treime din banii alocați Direcției Naționale Anticorupție (DNA), în bugetul pe 2015, potrivit unui comunicat al instituției. Laura Codruța Kovesi a declarat pentru postul B1 TV că dacă nu vor primi suma solicitată, activitatea DNA va fi îngreunată sau chiar blocată.

În urma publicării, pe pagina de internet a Ministerului Finanţelor Publice, a proiectului Legii Bugetului de stat pe anul 2015, conducerea Direcţiei Naţionale Anticorupţie (D.N.A) a constatat următoarele: În anexele la proiectul de lege sus menţionat nu se regăseşte fila distinctă de buget pentru DNA, aşa cum prevede art. 4 alin 4 din OUG nr 43/2002 privind DNA, ci doar o filă centralizatoare pentru întregul Minister Public, fără a se identifica fondurile alocate DNA pe anul 2015”, se arată în comunicat.

Conform constatărilor DNA, valoarea bugetului pentru anul următor este cu 31,94 % mai mică decât execuția bugetară pe 2014.

În plus, între diminuările bugetare pe anul 2015 se regăsesc și o serie de cheltuieli absolut necesare bunei funcționări a Ministerului Public (inclusiv pentru expertize judiciare, carburanți, materiale și servicii cu caracter funcțional).

Inițial, DNA a solicitat un buget de aproximativ 25 de milioane euro (echivalent în lei), în comparație cu un buget de 20 milioane de euro aferent anului 2014.

Solicitarea inițială, formulată în cursul lunii iulie 2014, a fost reiterată ministrului Justiției, respectiv ministrului delegat pentru Buget la data de 29.08.2014, respectiv 3.12.2014, solicitându-se ca, în plus, la întocmirea Legii bugetului de stat, să aibă în vedere, atât valorile cerute, cât și menținerea, în filă distinctă, a bugetului DNA, conform prevederilor legale în vigoare”, precizează DNA.

Confrom Direcției Naționale Anticorupție, ”raportat la valoarea bugetului solicitat de D.N.A., de 25 milioane euro, instituția a indisponibilizat bunuri și bani în cadrul cauzelor penale instrumentate, de aproximativ 300 milioane euro în anul 2013, iar până la 30 noiembrie 2014, a indisponibilizat aproximativ 200 de milioane euro”.

Șefa DNA, Laura Codruța Kovesi a declarat, pentru B1 TV, că a cerut pentru 2015 un buget de 25 milioane euro și dacă nu vor primi această sumă activitatea instituției va fi îngreunată.

”Noi am făcut mai multe demersuri în acest an, atât la ministrul Justiției, cât și la ministrul Finanțelor, pentru a primi bugetul cel puțin cât anul trecut, însă se pare că aceste demersuri au fost inutile. În ptimul rând aș vrea să vă spun că potrivit legii ar trebui să regăsim o filă distincă de buget pentru DNA și să nu avem legătură cu bugetul celorlalte structuri de Parchet din Ministerul Public. În cursul anului 2013, procurorii din DNA au indisponibilizat bunuri în valoare de 300 milioane euro. În acest an, în primele 10 luni ale anului am indisponibilizat bunuri în valoare de 200 milioane euro și noi am cerut să primim un buget de 25 milioane euro. Cred că în aceste condiții ar trebui să primim suma pe care am cerut-o mai ales că această sumă este o sumă minimă de care avem nevoie pentru a ne desfășura activitatea în condiții bune”, a declarat Kovesi.

”Este o problemă că ni se taie din bugetul avut pentru acest an, este o problemă faptul că nu am primit suma minimă necesară epntru a putea funcționa. Aș vrea să spun că avem foarte multe dosare complexe la care lucrăm. Mai mult decât atât, pentru intrarea în vigoare a noului cod de procedură penală suntyem obligați ca în toate situațiile în care cei cercetați de noi solicită expertize să dispunem aceste expertize, deci automat fondul pentru efectuarea expertizelor judiciare trebuie să creasă față de anul trecut și din această perspectivă. Este o problemă pe care am semnalat-o încă de la intrarea în vigoare a noilor coduri, obținând promisiuni că această problemă financiară se va rezolva cu discutarea bugetului. În cazul în care nu vom primi acești bani, activitatea noastră va fi mult îngreunată și în anumite situații ea poate fi chiar blocată pentru că nu o să avem bani să ne desfășurăm activitatea”, a precizat procurorul șef al DNA.

”Sper că se va rediscuta acest proiect care a fost afișat pe site-ul Ministerului Finanțelor, dar este extrem de important cum acest proiect de lege pleacă în Parlament în ceea ce privește Direcția Națională Anticorupție. Și în special solicităm să fie respectate dispozițiile legale și să fie o filă de buget distinctă pentru Direcția Națională Anticorupție așa cum a existat în toți anii anteriori”, a mai spus ea.

Laura Codruța Kovesi, despre bugetul pe 2015 alocat DNA

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Un accident grav de circulație a avut loc joi seară în Cluj. Cinci tineri, printre care o adolescentă de 15 ani, au fost transportați la spital
23:53 - Ursula von der Leyen a anunțat un ajutor de 10 miliarde de euro pentru ţările afectate de inundaţii
23:37 - Rareș Bogdan, despre amendamentul care-l ajută pe Iohannis să candideze la parlamentare: Nu lăsăm pe nimeni în urmă. Ne respectăm președinții de partid și de țară. Privim spre viitor
23:27 - Țara din Europa care va limita folosirea limbii ruse. Nu va mai putea fi folosită la locurile de muncă sau pe bancomate
23:14 - Cum a scăpat Mario Iorgulescu de pedeapsa de 13 ani și 8 luni de închisoare. Motivare: Nu a intenționat să omoare pe cineva / Opinia separată a unui judecător: Tânărul era beat, drogat, conducea cu viteză excesivă, a trecut pe roșu
23:00 - Cât costă o vacanță de șapte zile, la un hotel all inclusive în prima vacanță a elevilor. Unele destinații deja nu mai au locuri
22:39 - Bogdan Paraschiv (Partida Romilor): Am auzit încă de acum 6 – 7 luni că e posibil ca Iohannis să candideze la parlamentare (VIDEO)
22:33 - Momente de groază la bordul unui avion. În timpul zborului, pasagerii au început să „sângereze din gură și din urechi”
22:07 - Diana Buzoianu (USR) acuză PNL de ipocrizie în relația cu Nicușor Dan: L-au atacat atâtea luni și acum îl caută. Teatru ieftin pentru voturi (VIDEO)
22:02 - Țuțuianu: Iohannis a tot căutat un loc de muncă bun și cald, după ieșirea din mandat. Probabil candidatura lui la Senat e susținută de Ciucă pentru un fel de întoarcere a unor servicii pe care i le-a făcut președintele în ultimii ani (VIDEO)