Guvernul a modificat IMM Invest: Plafonul a fost majorat la 20 de miliarde / Programul IMM Factor, aprobat prin Ordonanță de Urgență

Publicat: 25 08. 2020, 00:59
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Guvernul a adoptat, în ședința de luni, Ordonanța de Urgență care modifică programul IMM Invest. Astfel, plafonul de garanții de stat a crescut de la 15 la 20 de miliarde de lei. Ionel Dancă, șeful Cancelariei premierului, a mai susținut că dobânzile la creditele pentru capital de lucru vor fi subvenționate 100% timp de opt luni. Tot luni, Guvernul a aprobat prin Ordonanță de Urgență și programul IMM Factor. În cadrul acestui sistem, valoarea maximă de finanțare per beneficiar este de 5 milioane de lei, iar programul va funcționa timp de un an, a mai precizat Dancă.

Modificări la programul IMM Invest, adoptate de Guvern prin OUG

Guvernul Orban a modificat luni, prin Ordonanță de Urgență, programul IMM Invest.

„A fost majorat plafonul de garanţii de la 15 miliarde la 20 de miliarde de lei. Perioada ajutorului de stat sub forma dobânzii subvenţionate 100% în cadrul acestor credite pentru capital de lucru şi investiţii a fost modificată la o perioadă standard pentru toţi beneficiarii din cadrul acestui program, respectiv opt luni de zile de la data acordării creditului”, a declarat Ionel Dancă, șeful Cancelariei premierului, la finalul ședinței de Guvern.

Dancă a mai susținut că a fost majorat plafonul pentru acest tip de credite, care în prezent este de 1 milion de lei: „Practic, IMM-urile vor putea accesa şi această facilitate de credit pentru capital de lucru până la 5 milioane de lei”.

Guvernul a aprobat programul IMM Factor

Tot în ședința de luni, Guvernul a aprobat prin OUG programul IMM Factor. Dancă a spus că programul stimulează piaţa financiar-bancară să vină în sprijinul întreprinderilor mici și mijlocii, dar și al companiilor care, din cauza dificultăţilor economice, au întârzieri în plata facturilor pe care le-au emis.

„O companie care doreşte să primească banii pentru serviciile sau bunurile furnizate, în baza facturii, cere unui finanţator bancar plata acestei facturi, are acces imediat la lichidităţi, urmând ca banca să primească valoarea respectivei facturi de la client la momentul scadenţei acelei facturi. Pentru a încuraja un astfel de sistem, care există în foarte multe ţări europene (…), statul vine şi stimulează accesul companiilor la un astfel de instrument prin forma aceasta a garanţiilor de stat”, a explicat Ionel Dancă.

Compania care primește finanţare de la bancă până la scadență va beneficia de o garanție de 50% de la stat.

Șeful Cancelariei premierului a mai afirmat că valoarea maximă de finanțare per beneficiar este de 5 milioane de lei, iar programul va funcționa timp de un an.

Tot luni, Guvernul a adoptat Ordonanța de Urgență prin care 175 de milioane de euro sunt alocate pentru decontarea cheltuielilor făcute de autorităţile locale și de unităţile de învățământ în pregătirea anului școlar, în contextul epidemiei de coronavirus.Premierul Ludovic Orban a afirmat că 100 de milioane de euro sunt pentru achiziţionarea de tablete, 50 de milioane pentru achiziţionarea mijloacelor de protecţie sanitară, precum măşti și dezinfectanți, și 25 de milioane de euro pentru cumpărarea de cisterne sanitare în şcolile care nu au apă curentă. Sumele respective vor fi suplimentate dacă va fi necesar, a mai precizat el.