Guvernul a interzis schimbul valutar prin automate de către casele de schimb care deţin structuri turistice

Guvernul a interzis schimbul valutar prin automate de către casele de schimb care deţin structuri turistice
Foto: Pixabay

Guvernul a aprobat recent o hotărâre care interzice desfăşurarea activităţii de schimb valutar prin intermediul automatelor de acest gen de către casele de schimb valutar şi entităţile care deţin în administrare structuri turistice cu funcţiuni de cazare.

În şedinţa Executivului a fost aprobată hotărârea pentru autorizarea caselor de schimb valutar care solicită să desfăşoare activităţi specifice pentru persoanele fizice ori de încasare a cecurilor de călătorie.

Sunt referiri și asupra entităţilor care deţin în administrare structuri de primire turistică ce solicită să desfăşoare operaţiuni de cumpărare de valute de la persoane fizice şi de încasare a cecurilor de călătorie şi pentru aprobarea procedurii de înregistrare a punctelor de schimb valutar.

Cine va desfășura astfel de activități

Actul normativ aprobat menționează entităţile care se supun procedurii de autorizare şi/sau înregistrare la Ministerul Finanţelor, în vederea desfăşurării activităţii de schimb valutar pentru persoane fizice şi de încasare a cecurilor de călătorie, pe teritoriul României, fiind vizate în acest sens locațiile cu activități turistice ce solicită să desfăşoare astfel de activităţi.

„Este interzisă desfăşurarea activităţii de schimb valutar prin intermediul automatelor de schimb valutar, de către casele de schimb valutar şi entităţile care deţin în administrare structuri de primire turistice cu funcţiuni de cazare turistică, luând în considerare faptul că, în desfăşurarea activităţii de schimb valutar trebuie asigurate măsurile de cunoaştere a clientelei, conform dispoziţiilor Legii nr. 129/2019”,  se precizează în sursa citată.

Documentele necesare

Documentele în baza cărora se poate realiza organizarea şi desfăşurarea activităţii de schimb valutar pentru persoane fizice şi de încasare a cecurilor de călătorie, pe teritoriul României, sunt autorizaţia şi scrisoarea de atribuire a codului statistic, documente cu valabilitate limitată în timp.

Actul normativ menţionează că entităţile a căror autorizaţie expiră pot depune cererea de reautorizare însoţită de documentaţia aferentă, completată cu cel puţin 60 de zile înainte de expirarea perioadei de valabilitate a autorizaţiei.

Condițiile îndeplinite pentru autorizare

Hotărârea amintită stabileşte condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească şi documentele pe care trebuie să le depună entităţile, în funcţie de categoria din care fac parte, în vederea obţinerii autorizaţiei şi a scrisorii de atribuire a codului statistic.

„Astfel, în cazul caselor de schimb valutar una dintre condiţiile specifice o reprezintă, constituirea unui capital social, subscris şi vărsat, de minimum 350.000 lei. Prin stabilirea cuantumului capitalului social, subscris şi vărsat de minimum 350.000 lei, se asigură disponibilităţile băneşti necesare derulării activităţii, la un nivel similar celui reglementat în prezent (75.000 de euro), eliminându-se în acelaşi timp obligaţia dovedirii provenienţei sumei, ţinând cont de faptul că, în practică, verificarea sursei s-a dovedit dificil de realizat”, arată Guvernul.

S-a stabilit modul de desfășurare al activităților de schimb valutar

Prin actul normativ sunt stabilite operaţiunile care pot fi efectuate de către entităţile autorizate, condiţiile în care Comisia poate dispune revocarea sau anularea autorizaţiei acordată unei entităţi, precum şi suspendarea sau revocarea scrisorii de atribuire a codului statistic.

Hotărârea mai menţionează obligaţia entităţilor care deţin autorizaţie de schimb valutar valabilă, emisă în condiţiile OMFP nr. 664/2012 şi care doresc să continue activitatea de a depune în termen de maximum 360 de zile de la data intrării în vigoare a Hotărârii Guvernului documentele necesare obţinerii autorizaţiei şi scrisorii/scrisorilor de atribuire a codului statistic, potrivit noilor dispoziţii.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
07:15 - Alegeri prezidențiale 2024. S-au deschis urnele de vot: Peste 18 milioane de alegători sunt aşteptaţi duminică la urne
23:59 - „360 de grade”, cu Alina Bădic. Vasile Bănescu: Părintele Dumitru Stăniloae vorbește despre ceva ce ne privește pe fiecare în parte. Din epava morală care ajungem uneori putem redeveni, cu ajutorul lui Hristos, oameni deplini (VIDEO)
23:39 - „360 de grade”, cu Alina Bădic. Vasile Bănescu: Dumnezeu l-a ales în felul Lui tainic pe părintele Arsenie Boca să fie unul dintre mărturisitorii creștini ortodocși în perioada cruntă a comunismului (VIDEO)
22:59 - Andreea Bănică, replică la comentariile răutăcioase pe care le-a primit după un concert: „Sunt sânii mei, ce să fac cu alea care nu au deloc și nu le sare nimic?” (VIDEO)
22:32 - Surpriză pentru Mihai Bendeac, după ce a cumpărat două covoare de pe Temu: „Sunt deosebit de prost” (VIDEO)
22:06 - Ungaria a publicat acordul privind extinderea Schengen: După aderare, România și Bulgaria vor continua controalele la frontierele terestre pentru cel puțin 6 luni
21:45 - Radu Drăgușin, lăudat după victoria Manchester City – Tottenham 0-4. Ce notă a primit fundaşul român
21:22 - Peste 200.000 de români din diaspora au votat până sâmbătă, ora 21.00: „Vreau să mă întorc în România, aș vrea să fie un loc mai bun pentru viitoarea mea familie”
20:54 - USR denunță cazuri de „alegători care sunt hărțuiți de Poliția lui Cătălin Predoiu pentru postări” din online. Ce spune Poliția (VIDEO, FOTO)
20:33 - Florin Piersic, mesaj sfâșietor la moartea lui Gabriel Cotabiță: „Te voi iubi mereu, Omule!”