Guvernul a împrumutat de pe piața internă 15 miliarde de lei doar în luna iunie, ceea ce duce totalul împrumuturilor din prima jumătate a anului peste borna de 135 miliarde de lei, informează Economedia.
Valoarea de 135 miliarde include credite de dezvoltare de la instituții internaționale precum Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), Banca Europeană de Investiții (BEI) sau Banca Mondială. Fără ele, împrumuturile din acest an de până acum se ridică la aproximativ 125 miliarde de lei, explică sursa citată.
Doar din piața primară administrată de Banca Națională a României (BNR), unde licitează băncile comerciale în nume propriu și al clienților, Guvernul a atras 12,84 miliarde de lei în iunie, la dobânzi în creștere.
Dacă în 2022 o sumă de 7 miliarde de lei reprezenta un record, acum Ministerul Finanțelor atrage în mod regulat circa 10-11 miliarde de lei într-o lună.
La cele 12,84 miliarde de lei atrase din piața primară, Executivul s-a împrumutat în iunie cu circa 2,15 miliarde de lei prin titluri de stat Fidelis, destinate populației.
Totul în contextul în care cheltuielile Guvernului în an electoral sunt tot mai mari, iar deficitul bugetar a ajuns la 3,4% din PIB doar după primele cinci luni are anului – echivalentul a 60 de miliarde de lei.
Guvernul a estimat că va închide anul cu un deficit bugetar de 5%, dar cel mai probabil acesta se va duce spre 6-7% din PIB (aproximativ 120 miliarde de lei + 130 miliarde de lei pentru plata datoriei scadente în acest an).
La deficitul subestimat de 5% din PIB, Guvernul și-a acoperit aproape 70% din necesarul brut de finanțare. Numai că la acesta se adaugă alte 5,5 miliarde de lei ce vor trebui împrumutate adițional pentru plata împrumuturilor atrase în acest an prin certificate de trezorerie, precum și sumele necesare pentru finanțarea deficitului umflat și prefinanțarea pentru 2025, de 20-25 miliarde de lei.