Guvernul a făcut în iulie împrumuturi de 13 miliarde de lei. Împrumuturile pe tot anul vor depăși ținta stabilită la 181 de miliarde

Guvernul a făcut în iulie împrumuturi de 13 miliarde de lei. Împrumuturile pe tot anul vor depăși ținta stabilită la 181 de miliarde
Sursa Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

În luna iulie, Guvernul a făcut împrumuturi de 13 miliarde de lei, ridicând totalul din acest an la 148 miliarde de lei, arată o analiză Economedia.

Valoarea include credite de dezvoltare de la instituții internaționale precum Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), Banca Europeană de Investiții (BEI) sau Banca Mondială. Fără ele, valoarea împrumuturilor din acest an se ridică la aproximativ 137 miliarde de lei.

Banii au fost împrumutați pentru acoperirea deficitului bugetar și rostogolirea datoriei vechi.

Guvernul împrumută în 2024 mai mult decât a planificat

Asta înseamnă că Guvernul și-a acoperit, în primele șapte luni ale anului, 82% din necesarul de finanțare subestimat de 5% din PIB din acest an, deci împrumuturile din întreg anul vor depăși ținta stabilită de Guvern pentru 2024 la 181 miliarde de lei.

Cele 13 miliarde de lei din iulie au fost atrase exclusiv de pe piața primară administrată de BNR, unde licitează băncile comerciale în nume propriu și al clienților, mai informează Economedia.

Împrumuturile se fac la dobânzi mari deoarece investitorii n-au încredere în clasa politică românească, prin prisma indisciplinei fiscale și a credibilității scăzute, din cauza inflației, care în România este foarte mare comparativ cu restul țărilor din Europa Centrală și de Est, și din cauza cheltuielilor mari cu pensiile și salariile din sectorul public (80% din totalul veniturilor fiscale).

Nivelul datoriei publice a României

Economedia mai notează că nivelul datoriei publice în PIB a României este încă mic raportat la alte state (52,1% din PIB în aprilie), dar legea responsabilității fiscal-bugetare arată că, la depășirea pragului de 50% din PIB, Guvernul trebuie să înghețe salariile din sectorul public. Înghețarea trebuie făcută printr-o lege adoptată în Parlament cu aplicabilitate pe termen scurt.

Deficitul bugetar la final de an e așteptat să se apropie de 7%, deși Guvernul s-a angajat la 5%.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`