Guvernul a făcut în iulie împrumuturi de 13 miliarde de lei. Împrumuturile pe tot anul vor depăși ținta stabilită la 181 de miliarde

Guvernul a făcut în iulie împrumuturi de 13 miliarde de lei. Împrumuturile pe tot anul vor depăși ținta stabilită la 181 de miliarde
Sursa Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

În luna iulie, Guvernul a făcut împrumuturi de 13 miliarde de lei, ridicând totalul din acest an la 148 miliarde de lei, arată o analiză Economedia.

Valoarea include credite de dezvoltare de la instituții internaționale precum Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), Banca Europeană de Investiții (BEI) sau Banca Mondială. Fără ele, valoarea împrumuturilor din acest an se ridică la aproximativ 137 miliarde de lei.

Banii au fost împrumutați pentru acoperirea deficitului bugetar și rostogolirea datoriei vechi.

Guvernul împrumută în 2024 mai mult decât a planificat

Asta înseamnă că Guvernul și-a acoperit, în primele șapte luni ale anului, 82% din necesarul de finanțare subestimat de 5% din PIB din acest an, deci împrumuturile din întreg anul vor depăși ținta stabilită de Guvern pentru 2024 la 181 miliarde de lei.

Cele 13 miliarde de lei din iulie au fost atrase exclusiv de pe piața primară administrată de BNR, unde licitează băncile comerciale în nume propriu și al clienților, mai informează Economedia.

Împrumuturile se fac la dobânzi mari deoarece investitorii n-au încredere în clasa politică românească, prin prisma indisciplinei fiscale și a credibilității scăzute, din cauza inflației, care în România este foarte mare comparativ cu restul țărilor din Europa Centrală și de Est, și din cauza cheltuielilor mari cu pensiile și salariile din sectorul public (80% din totalul veniturilor fiscale).

Nivelul datoriei publice a României

Economedia mai notează că nivelul datoriei publice în PIB a României este încă mic raportat la alte state (52,1% din PIB în aprilie), dar legea responsabilității fiscal-bugetare arată că, la depășirea pragului de 50% din PIB, Guvernul trebuie să înghețe salariile din sectorul public. Înghețarea trebuie făcută printr-o lege adoptată în Parlament cu aplicabilitate pe termen scurt.

Deficitul bugetar la final de an e așteptat să se apropie de 7%, deși Guvernul s-a angajat la 5%.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
19:28 - Fost atacant la Arsenal a fost arestat pentru contrabandă cu substanțe ilegale. Fotbalistul a fost prins cu 60 kg de canabis
19:24 - Marian Rasaliu: Dacă PSD n-ar fi venit la guvernare alături de PNL, ar fi fost un dezastru pentru România. Relația dintre USR și PNL a trântit România jos de tot (VIDEO)
19:16 - Diana Stoica (USR), despre modificarea legislativă care îi permite lui Klaus Iohannis să candideze la Senat: Iohannis o ia pe urmele lui Iliescu. Asta e o lege dată cu dedicație pentru un singur om (VIDEO)
18:59 - ANPC a închis 13 magazine din București. Spațiile comerciale sunt acuzate că au vândut ilegal tutun către minori
18:59 - Bușoi (PNL): E nevoie de Iohannis în Parlamentul României. Nu ne e teamă, nu vom pierde voturi / PSD azi e, într-o oarecare măsură, diferit față de vechiul PSD (VIDEO)
18:53 - Ministrul Mediului a anunțat ce măsuri sunt luate pentru a diminua impactul viiturilor de pe Dunăre, care se îndreaptă spre România: „Nu ar trebui să existe motive de îngrijorare”
18:37 - Atenție! Ce ajutor de încălzire va primi un pensionar care avea o pensie de 2050 de lei înainte de recalculare
18:31 - La ce trebuie să avem grijă când citim indicațiile de spălat și călcat de pe haine? Cinci simboluri la care trebuie să fim atenți
18:29 - Ghiță Ciobanul, după ce Regele Charles a anunțat că angajează cioban pentru cele 2.000 de oi ale sale: „Am și eu oi câte are regele. M-am uitat de bani, dar nu scrie în anunț. Meseriași nu mai găsești nici la noi”
17:59 - Stare de alertă în Budapesta, după ce Dunărea a ieșit din matcă și continuă să crească. Mii de persoane participă la activitatea de apărare (GALERIE FOTO)