Normele de aplicare a legislaţiei privind acordarea voucherelor de vacanţă au fost aprobate marţi în şedinţa de Guvern, printr-o Hotărâre, potrivit avocatnet.ro. Astfel, atât salariaţii din mediul privat, cât şi cei din sectorul bugetar vor primi vouchere de vacanţă în limita a şase salarii minim brute, care vor putea fi folosite doar în turismul românesc. Voucherul de vacanţă are o perioadă de valabilitate de un an de la data emiterii atât pe suport hârtie, cât şi pe suport electronic.
Legea nr. 173/2015 privind acordarea voucherelor de vacanţă a fost publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 481 din 1 iulie 2015.
Actul normativ prevedea că în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a legii, Ministerul Economiei, Comerțului și Turismului, în colaborare cu Ministerul Muncii, va elabora normele metodologice de aplicare, corespunzătoare modificărilor și completărilor aduse.
Potrivit informațiilor transmise de Guvern, vor putea fi acordate vouchere de vacanță atât pe suport hârtie, cât și pe suport electronic, decizie ce va putea fi luată de către angajatori împreună cu organizațiile sindicale sau cu reprezentanții beneficiarilor.
Atât voucherele tipărite pe suport electronic, cât și cele pe suport hârtie vor putea fi utilizate doar în structuri de primire turistice din România, acreditate de Autoritatea Națională pentru Turism.
„Beneficiarii au dreptul să își aleagă unitatea de la care achiziționează servicii turistice, însă numai dintre cele afiliate care dețin licență de turism sau certificat de clasificare emise de Autoritatea Națională pentru Turism. Pe site-ul acestei instituții va fi postată lista unităîților turistice autorizate. Beneficiarii pot utiliza voucherele de vacanță pe baza actului de identitate. Este interzisă comercializarea voucherelor de vacanță în schimbul unor sume de bani și/sau altor bunuri/servicii”, potrivit comunicatului de presă al Guvernului.
Voucherele de vacanță pe suport electronic vor fi valabile doar dacă vor avea înscrise următoarele mențiuni:emitentul și datele sale de identificare; angajatorul și datele sale de identificare;numele, prenumele și codul numeric personal ale angajatului care este în drept să utilizeze voucherul de vacanță; perioada de valabilitate a utilizării voucherului de vacanță; interdicția de a utiliza voucherul de vacanță în alte locuri decât în unitățile autorizate de Autoritatea Naționala pentru Turism (ANT); elementele de identitate vizuală ale brandului de turism al României;elemente de siguranță a suportului electronic (PIN, CIP).