Guvernul a aprobat Legea bugetului de stat pe 2022. Adrian Câciu: „Continuăm consolidarea fiscală, dar în mod echilibrat atât pe cheltuieli, cât şi pe venituri” (VIDEO)
Guvernul a aprobat, în ședința de luni, proiectul Legii bugetului de stat şi proiectul Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe 2022. Adrian Câciu (PSD), ministrul Finanțelor, a declarat că bugetul a fost configurat pe o creştere economică de 4,6%, PIB de 1.317,3 miliarde lei. Deficitul bugetar va fi de 5,84% din PIB, în termenul agreat cu reprezentanții Comisiei Europene.
Adrian Câciu, despre bugetul pe 2022
„Proiectul de buget pentru 2022 e configurat pe următorul cadru economic: o creştere economică de 4,6%, PIB pe 2022 de 1.317,3 miliarde lei, inflaţie medie anuală de 6,5%, câştig salarial mediu brut de 6.095 lei pe lună”, a declarat Adrian Câciu.
Acesta a mai precizat că veniturile la bugetul general consolidat în termeni cash sunt de 33,4% din PIB, ceva mai mult față de anul în curs, iar cheltuielile sunt de 39,2% din PIB, față de 39,7% din PIB în 2021.
„Practic, continuăm consolidarea fiscală, dar în mod echilibrat atât pe cheltuieli cât şi pe venituri”, a subliniat ministrul Finanțelor.
Deficitul bugetar cash „se menţine în termenele agreate cu Comisia Europeană” în procedura de deficit excesiv, adică 5,84% din PIB.
Adrian Câciu a spus apoi că speră ca bugetul pe anul viitor să fie votat de Parlament poate chiar până la Crăciun: „Când ai politici predictibile, investitorii sunt oarecum liniştiţi că lucrurile nu pot degenera”.
Câciu a mai spus că nu s-a renunţat la obiectivul de 7% din PIB pentru investiții, deși acum sunt alocate 6,71 de procente.
Ce spune premierul Nicolae Ciucă despre bugetul pe 2022
„Bugetul include cea mai mare alocare de investiții din ultimii 32 de ani. Fondurile însumează aproximativ 88,8 miliarde de lei, practic dublul sumei de investiții realizate în 2019”, a declarat premierul Nicolae Ciucă.
Asta în condițiile în care Florin Cîțu, președintele PNL, a acuzat că procentul alocat investițiilor în bugetul pe 2022 este sub pragul de 7% convenit în coaliție: „Doar când investești poți să ai resurse să plătești salarii și pensii mai mari. Fără aceste resurse alocate către investiții, pachetul social nu are sustenabilitate și creează dezechilibre macro pe termen lung”.
„Aşa cum ne-am angajat, nu vom creşte taxele şi impozitele, nu vom pune presiune pe mediul de afaceri. Vom menţine regimul actual al IMM-urilor şi măsurile aflate în vigoare pentru susţinerea antreprenorilor”, a mai afirmat Ciucă.