Guvernul a aprobat Hotărârea prin care Transelectrica poate sista exporturile de energie. Ungureanu: Măsura este preventivă

Publicat: 14 02. 2012, 10:52

Proiectul de hotărâre prin care Transelectrica va putea limita sau sista temporar exporturile de energie electrică, precum şi să limiteze consumul de electricitate al unor operatori economici a fost aprobat marți de Guvern, pentru a nu exista probleme în alimentarea cu energie a populației.

Într-o declaraţie de presă susţinută la finalul şedinţei de Guvern de marţi, premierul Mihai Răzvan Ungureanu a ţinut să precizeze că măsura luată este una de tip prventiv şi că populaţia nu va fi afectată.

„Nu există niciun fel de problemă cu furnizarea energie către consumatorii casnici și industriali. Măsura este una preventivă  (…) ne interesează ca toate contractele la nivelul consumatorilor individuali să fie respectate, iar cetățenii să nu sufere din pricina intemperiilor. Această hotărâre este necesară prin caracterul ei asigurator”, a declarat premierul.

Mihai Răzvan Ungureanu, despre situația de la Transelectrica

http://static.mediadirect.ro/player-preload/swf/preloader/preloader.swf

Embed: " />

Operatorul național de energie a anunțat luni că din cauza deficitului de energie electrică din Sistemul Energetic Național, în anumite ore nu există destule resurse pentru acoperirea necesarului de consum și de export.

În urma anunțului, directorul Transelectrica, Horia Hăhăianu, a fost revocat, luni, din funcție de către ministrul Economiei, Lucian Bode, la cererea premierului Mihai Răzvan Ungureanu, pentru proasta comunicare privind resursele de energie disponibile.

La scurt timp dupa anunțul Transelectrica, a fost elaborat un proiect de hotărâre privind limitarea sau sistarea exporturilor de energie în perioada 16 februarie-15 martie. Proiectul mai prevede limitarea consumului de energie la nivel național.

Vezi AICI Hotărârea privind măsurile de siguranţă pe piaţa de energie electrică.

„Situaţia actuală din Sistemul Energetic Naţional (SEN) se caracterizează printr-un deficit substanţial de energie electrică cauzat de:

a) reducerea nivelului de apă din râurile şi lacurile interioare la valori sub 50% faţă de debitele normale ale Dunării, cu consecinţa activării clauzei de forţă majoră de către S.C. Hidroelectrica S.A.;
b) creşterea consumului de gaze naturale în vederea asigurării încălzirii populaţiei în condiţii de temperaturi foarte scăzute;
c) creşterea continuă a preţurilor internaţionale la combustibil, inclusiv pentru gazul metan provenit din import,
d) dificultatea asigurării livrărilor de cărbune (atât huilă cât şi lignit) în condiţii de ger şi viscol.
e) dificultatea asigurării resurselor de gaze naturale şi a utilizării păcurii în centrale în condiţii de ger şi viscol.”, se arată în nota de fundamentare a actului normativ.

Vezi AICI nota de fundamentare a actului normativ

Președintele Traian Băsescu a declarat, luni, că întreruperea livrării de energie electrică către populație este exclusă, România având resursele necesare pentru a acoperi consumul la nivel național.

Vezi AICI declaraţiile preşedintelui Traian Băsescu
.