Guvernele trebuie să majoreze taxele sau să reducă cheltuielile publice după ce băncile centrale au menținut ratele dobânzilor la un nivel prea scăzut pentru prea mult timp în fața unei inflații mai mari, potrivit Băncii Reglementelor Internaționale.
Reducerea decalajului dintre veniturile și cheltuielile guvernamentale ar „calma inflația”, potrivit raportului anual al organizației cu sediul la Basel, care oferă consultanță pentru 63 de bănci centrale care acoperă 95% din producția economică mondială.
Guvernele care s-ar lansa în reduceri de cheltuieli sau în creșteri de taxe ar reduce cererea din partea întreprinderilor și a consumatorilor și ar fi o parte esențială a „ultimei etape” în lupta pentru domolirea inflației, care, în ciuda unei serii intense de creșteri ale ratelor dobânzilor de către băncile centrale din întreaga lume, este departe de a se fi încheiat, a avertizat instituția într-un comunicat de presă care însoțește raportul anual.
Acest ultim impuls ar fi, de asemenea, și cel mai „greu”, însă, în lupta pentru a tempera ritmul alert de creștere a prețurilor.
Banca Reglementelor Internaționale este o organizație internațională de bănci centrale care „promovează cooperarea monetară și financiară internațională și servește ca o bancă pentru băncile centrale”. Fiind o instituție internațională, acesta nu răspunde în fața niciunui guvern național unic.