Guvernatorul Mugur Isărescu anunţă că România se îndreaptă spre recesiune: „Veniturile fiscale au coborât sub 30%. Asta nu e țară europeană”

Guvernatorul Mugur Isărescu anunţă că România se îndreaptă spre recesiune: Veniturile fiscale au coborât sub 30%. Asta nu e țară europeană

EXCLUSIV ONLINE // Guvernatorul Mugur Isărescu a declarat joi într-o conferinţă de presă la BNR, cu ocazia anunţării deciziilor de politică monetară că România nu se află încă în recesiune, în ciuda faptului că industriile dependente de situţia economiilor europene au avut de suferit în ultima perioadă.

„Cifrele de până acumnu arată o recesiune,ci o scădere a producției față de nivelul din anul prececdent, vreodouătrimestre. Economia este închegată caorice economie națională. Poate să scadă industria, să crească agricultura, construcțiile. La noi e clar că partea care a suferit declinul este partea dependentă de alte economii europene în special de cea germană. Atunci pentru a nu fi prăpăstioşi, haideți să vedem ce a declaratieri ministrul de finanțe german:Încă nu e clar că vom avea noi, germanii, recesiune și chiar dacă ar fi o încetinire avem resurse decente, oamenii au spațiu fiscal, au și un ușor surplus fiscal iardatoria publică a scăzut”,a declarat guvernatorul Mugur Isărescu.

El a atras însă atenţia că România se îndreaptă către recesiune din cauza dependenţei capacităţilor de producţie de piaţa germană.

„Sunt semnale că ne ducem în această direcție,în special datorită faptului că sunt multe capacități de producție dependentede piațagermană. Componentele auto de exemplu, dacă le scad exporturile bineînțeles că vom avea de suferit. Până și cutiile de viteză produse undeva prin Transilvania, probabil că nu o să mai meargă la felde bine”, a precizat Mugur Isărescu.

Guvernatorul BNR a mai precizat că nu există în acest moment pericolul ca pensiile ţi salariile să nu poată fi plătite în România, dar a atras atenţia asupra problemelor fiscale care vor afecta bugetul. Mugur Isărescu a criticat situaţia veniturilor fiscale care au coborât sub 30% din PIB.

„Nu cred că ajungem acolo unde nu se va putea plăti pensii și salarii. Nu există alternativă vialbila sănătoasă la un mixt echilibrat între politicamonetară și politicafiscală.Încercăm să compensăm dar de la un punct încolo putem face mai mult rău decât bine. Avem o problemăîn domeniul fiscal. Nu atât deficitul, cât calitatea bugetului. Dacă văuitați în buget veniturile fiscale au coborât sub 30%, undeva la 26%. Asta nu e țară europeană. În anul 2000 asistamla dezbaterile pe buget. Atunci veniturile erau 32% din PIB și solicitările erau de 45%. Marea filosofie bugetară era cum să satisfaci 45% cu 32%. Acum e și mai rău. Pe partea de cheltuieli ponderea foarte mare a acestor cheltuieli rigide cu pensii și salarii, ceea ce îți dă un spațiu fiscal foarte mic și o pondere foarte mică față de nevoi a investițiilor publice. Dezechilibrul pe care l-am semnalat între investițiile publice se vede pe stradă: mașini multe dar drumuri puține”, a subliniat Mugur Isărescu.

În şedinţa din 3 octombrie 2019 Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României a hotărât următoarele:

Menținerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 2,50 la sută pe an;

Menţinerea ratei dobânzii pentru facilitatea de depozit la 1,50 la sută pe an şi a ratei dobânzii aferente facilității de creditare la 3,50 la sută pe an;

Păstrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şi în valută ale instituţiilor de credit.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`