Guvernul a prelungit termenul pentru solicitarea indemnizației de șomaj aferente lunii martie. Peste 1 milion de români sunt trimiși în șomaj, pe fondul pandemiei de COVID-19

Guvernul a prelungit termenul pentru solicitarea indemnizației de șomaj aferente lunii martie. Peste 1 milion de români sunt trimiși în șomaj, pe fondul pandemiei de COVID-19
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Guvernul României a adoptat o Ordonanță de Urgență, prin care a prelungit termenul pentru solicitarea indemnizației de șomaj aferente lunii martie. Prin această măsură, cabinetul condus de Ludovic Orban vizează protecția socială a unor categorii profesionale determinate de răspândirea COVID-19, arată un comunicat de presă.Peste 1 milion de români sunt trimiși în șomaj la 6 aprilie, susține Ministerul Muncii.

Guvernul a prelungit termenul pentru solicitarea indemnizației de șomaj

Dacă pentru profesioniștii definiți de Codul civil termenul a fost prelungit cu cinci zile lucrătoare, în cazul categoriilor nou introduse, și anume avocații și cooperațiile care vor putea depune documentația pentru persoanele cu care au încheiate convenţii individuale de muncă în baza Legii nr. 1/2005, termenul în care poate fi solicitată indemnizația este de 10 zile lucrătoare de la intrarea în vigoare a actului normativ.

Astfel, avocații care și-au întrerupt activitatea parțial vor putea beneficia – pe perioada stării de urgență, pentru care președintele Iohannis a emis, marți, un decret de prelungire cu încă 30 de zile – de o indemnizație lunară de 75% din câștigul salarial mediu brut prevăzut de Legea bugetului asigurărilor de stat pentru anul 2020, dacă în luna pentru care solicită indemnizația au realizat încasări cu minimum 25% mai mici decât media lunară pe anul 2019, dar nu depășesc câştigul salarial mediu brut prevăzut de Legea nr. 6/2020.

Totodată, Guvernul Orban a simplicat și o serie de proceduri. Spre exemplu, potrivit aceluiași comunicat de presă, cooperațiile vor putea depune la AJPIS documentele necesare pentru obținerea indemnizației de șomaj pentru persoanele cu care au încheiate convenţii individuale de muncă, iar AJPIS plătește către cooperație, care apoi va plăti indemnizațiile către persoane în maximum 3 zile lucrătoare.

Ordonanța mai stipulează că indemnizațiile acordate în baza OUG nr. 30/2020 sunt exceptate de la executarea silită, prin poprire, măsură care va înceta la 60 de zile după încheierea stării de urgență.

În ceea ce îi privește pe șomeri, Guvernul Orban a decis prelungirea indemnizației de șomaj în cazul persoanelor cărora le încetează acest drept pe perioada stării de urgență. În plus, în cazul pensionarilor, s-a decis suspendarea sau neînceperea executării silite asupra drepturilor lunare plătite și prin casele sectoriale de pensii.

Pensionarii și persoanele încadrate în grad de handicap pot cumula veniturile proprii – pensia, respectiv veniturile obținute de persoana încadrată în grad de handicap – cu indemnizația de care pot beneficia conformOUG nr. 30/2020, cu modificările și completările ulterioare.

Ordonanța de urgență stabilește, în același timp, modalitatea de aplicare a prevederilor Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, pentru indemnizațiile prevăzute la art. XV din OUG nr.30/2020, referitoare la plata impozitului pe venit și a contribuțiilor de asigurări sociale de stat și a celor de asigurări sociale de sănătate, respectiv modalitatea de calcul, reținere, plată și declarare a obligațiilor fiscale aferente acestor indemnizații.

Peste 1 milion de români trimiși în șomaj, pe fondul pandemiei de COVID-19

Peste 1 milion de români sunt trimiși în șomaj, potrivit datelor prezentate de Ministerul Muncii în 6 aprilie. Dacă 950.000 au contractele de muncă suspendate, alți 190.000 au contracte individuale de muncă încetate.

Comerțul cu ridicata și amănuntul, industria horeca și construcțiile sunt domeniile cu cea mai mare pondere a românilor care și-au pierdut locul de muncă, potrivit Digi 24.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:02 - Nicușor Dan, despre modernizarea iluminatului public din București: 23,3 milioane lei pentru un oraș mai eficient energetic! Până în vară, vor fi înlocuite încă 7.822 de lămpi pe 34 de bulevarde
22:37 - Eugen Tomac: Președintele Iohannis cu cât mai mult stă la Cotroceni, cu atât mai mult rău face democrației românești. El este cel mai contestat și are pârghii pentru a detensiona situația (VIDEO)
22:36 - Noul ministru al Educației, despre efectele negative ale meditațiilor asupra sistemului de învățământ. „Trebuie fiscalizate pentru a nu scuti profesorul să-și facă bine datoria la clasă”
22:09 - Daniel Breaz (PNL): Dacă dorim într-adevăr să avem un Președinte al acestei alianțe pro-europene, va trebui să fim consecvenți și să mergem cu același Președinte (VIDEO)
22:02 - Poștașii au început împărțirea pensiilor. Cât mai au de așteptat cei care primesc banii pe card
21:57 - Mai este posibilă scoaterea lui Călin Georgescu din cursa pentru prezidențiale? Elena Lasconi: „Cele 3 decizii ale CCR sunt atât de grave încât nu cred că se mai pot repara vreodată. E extrem de grav ce s-a întâmplat” (VIDEO)
21:53 - Incendiu pe Autostrada A2 București – Constanța. O mașină a ars în totalitate
21:44 - Elena Lasconi: Sunt deschisă să dialoghez cu Nicușor Dan, dar nu avem fixată nicio întâlnire (VIDEO)
21:36 - Au început lucrările de extindere a plajei într-o stațiune preferată de tineri. Când se estimează că vor fi finalizate
21:31 - Elena Lasconi: „A fost unul dintre cele 6 momente în care s-a încercat scoaterea mea din această cursă pentru prezidențiale”. Ce spune președinta USR despre situația creată privind candidatura lui Crin Antonescu (VIDEO)