Guvernul a aprobat un proiect de OUG care va permite olandezilor de la Damen să conducă Șantierul Naval Mangalia

Guvernul a aprobat un proiect de OUG care va permite olandezilor de la Damen să conducă Șantierul Naval Mangalia

Guvernul României a aprobat marţi un proiect de OUG care va permite încredințarea conducerii Şantierului Naval Mangalia olandezilor de la Damen, chiar dacă aceştia sunt acţionari minoritari.

Actul normativ prevede exceptarea de la aplicarea legislației privind guvernanța corporativă a companiilor la care statul redevine acționar majoritar după ce a fost minoritar. Într-o astfel de situație, statul, în calitate de acționar majoritar, poate încredința conducerea executivă a societății, controlul managerial și/sau operațional către acționarul privat, după o analiză a Adunării Generale a Acționarilor în anumite condiții.

O condiție este ca statul român să devină acționar majoritar, după ce a fost acționar minoritar. A doua condiție este ca acționarul privat să dețină capacitatea tehnică și financiară necesară dezvoltării companiei.

„Ordonanța de Urgență completează un vid legislativ ce nu a fost avut în vedere în anul 2011 când a fost elaborată OUG nr.109 și nici pe traseul din Legislativ al legii de aprobare din anul 2016 a OUG nr.109/2011. Lacuna legislativă privește situația companiilor la care statul român devine, din acționar minoritar, acționar majoritar. Actul normativ era necesar pentru situațiile viitoare în care se va dovedi necesară transformarea a participațiilor minoritare deținute în prezent de către statul român la unii agenți economici în participații majoritare la aceiași agenți economici, pentru protejarea unor interese naționale cu caracter strategic, de natură economică sau socială”, motivează Ministerului Economiei Ordonanţa de urgenţă.

Instituţia dă asigurări că prin această măsură sunt respectate şi întărite principiile care vizează managementul privat profesionist.

„Această opțiune a statului român nu contravine regulilor instituite de OECD și nu derogă de la principiile unui management privat profesionist, ci le întărește.

În acest context, investitorul privat este cel care asigură capital, know-how, tehnologie, comenzi și contracte, brand, etc. Eficienţa unui operator economic depinde, în mod determinant, de performanţa managementului acestuia, de corecta implementare în funcţionarea societăţii a mecanismelor de bună guvernare. De aceea, actul normativ promovat de către Ministerul Economiei permite consolidarea societăților la care statul redobândește calitatea de acționar majoritar.

Încredințarea conducerii manageriale, care se face de către Adunarea Generală a Acționarilor (AGA) poate fi revocată tot de către AGA dacă se dovedește că performanța societății nu se păstrează sau scade capacitatea tehnică și/sau financiară a companiei, adică dacă nu mai sunt îndeplinite condițiile în care a fost acordată încredințarea managementului”, se mai arată în comunicatul Ministerului Economiei.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`