Grupul OMV Petrom a prezentat rezultatele financiare înregistrate în primele trei luni ale anului 2016. Astfel, potrivit unui comunicat al Grupului, rezultatele au fost afectate de scăderea prețului țițeiului, partial compensată de măsurile de eficientizare implementate în toate segmentele de activitate și de beneficiile activităților integrate.
Pe segmentul Upstream, producția totală de hidrocarburi a Grupului a scăzut cu 3% față de T1/15. Asta, mai ales ca efect al reducerii investițiilor, al creșterii numărului de sonde neeconomice și al lucrărilor de mentenanță planificate la sonde-cheie.
“În primele trei luni din 2016, rezultatele financiare ale Grupului au fost afectate de scăderea abruptă a prețului țițeiului. Ca răspuns, am continuat să implementăm măsuri de reducere a costurilor de operare și a cheltuielilor de capital. Investițiile au fost prioritizate în funcție de potențialul de a genera valoare pe termen lung, reducându-se cu aprox. 28% comparativ cu T1/15. În mod firesc, acest lucru a impactat producția totală de hidrocarburi din Upstream. Cu toate acestea, beneficiind de modelul nostru de afaceri integrat, rezultatul negativ din Upstream pentru T1/16 a fost mai mult decât compensat de contribuția pozitiva atât a Downstream Oil, cât și a Downstream Gas”, a declarat Mariana Gheorghe, CEO al OMV Petrom S.A.
Astfel, în ceea ce privește zona Downstream Oil, rata de utilizare a rafinăriei a crescut la 94%, iar volumul vânzărilor cu amănuntul s-a îmbunătățit cu 3%.
Pe segmentul Downstream Gas, vânzările de gaze naturale au fost impactate de volumele mai scăzute disponibile în depozitele subterane și de declinul cererii naționale.
În ceea ce privește Neptun Deep, activitățile de foraj de explorare au fost finalizate la începutul lunii ianuarie; analiza și interpretarea datelor continuă.
„Segmentul Downstream Oil a beneficiat de cererea crescută de produse petroliere rafinate și de costul mai mic cu țițeiul consumat, în timp ce segmentul Downstream Gas s-a confruntat, în continuare, cu un mediu de piață dificil, atât în activitatea de gaze, cât și în cea de electricitate.
Luând în considerare persistența unui mediu cu prețuri scăzute, vom continua să ne ajustăm nivelul de activitate, menținând, totodată, o poziție financiară solidă și protejând fluxul de numerar extins. În acest context, un cadru fiscal și de reglementare stabil, predictibil și favorabil investițiilor este cu atât mai important pentru a putea continua investițiile, atât în vederea gestionării declinului natural, cât și pentru dezvoltările ulterioare onshore și offshore”, a mai declarat Mariana Gheorghe.