Greenpeace: Riscurile de război amenință proiectul de gaze OMV

Publicat: 19 06. 2024, 11:33
Actualizat: 19 06. 2024, 11:40
Foto simbol: Pixabay

Articol apărut în Kurier

Marea Neagră. Studiu asupra minelor marine, România monitorizată cu nave militare

Neptune Deep, cel mai mare proiect de producție de gaze din UE, care costă patru miliarde de euro, este foarte controversat în rândul activiștilor pentru schimbările climatice, fără îndoială. Dar acum Greenpeace avertizează într-un studiu privind riscurile de siguranță din posibilele accidente cu mine marine și critică masiv OMV și acționariatul său majoritar românesc Petrom.

Marea Neagră face parte din operațiunile de luptă rusești în războiul de agresiune împotriva Ucrainei. De la începutul războiului, 94 de mine marine care plutesc liber au fost neutralizate (în mare parte aruncate în aer), a declarat Greenpeace, ca răspuns la o întrebare a Direcției Navale Române.

Navele de marfă au fost avariate de mai multe ori, membrii echipajului au fost răniți, o navă estonă s-a scufundat după ce s-a ciocnit cu o mină pe mare, iar un înotător a avut un accident mortal. Primele de asigurare sunt semnificativ mai mari decât în ​​Marea Roșie. Lloyd’s of London include regiunea Mării Negre pe lista de înaltă securitate.

Apropierea imediată de sfera de influență a Rusiei este „o catastrofă în ceea ce privește politica de securitate. În ciuda tuturor preocupărilor legate de siguranță, proiectul este promovat ca un pas important către independența față de gazul rusesc”, avertizează expertul în știință Greenpeace, Stefan Stadler.

Vinerea trecută, OMV/Petrom și partenerul național Romgaz au primit aprobarea preliminară în cadrul evaluării impactului asupra mediului. Potrivit studiului, cutremurele și influențele externe sunt evaluate, „cu toate acestea, nu există dovezi de mine marine sau arme de război neexplodate”.

Task Force Greenpeace identifică un potențial de pericol specific în faza de construcție și construcție, timp în care un număr de nave fac naveta între șantier și porturi. La fel și pentru platforma petrolieră și conducta de legătură cu țara de 160 de kilometri. Sfârșitul războiului nu este previzibil până când OMV Petrom și Romgaz nu vor oferi o analiză corespunzătoare, autoritatea de mediu română trebuie să pună în așteptare revizuirea, cere Greenpeace.

La începutul anului 2024, România, Bulgaria și Turcia au convenit asupra unui grup operativ pentru securitatea în Marea Neagră. Ministerul Apărării de la București a declarat, ca răspuns la o întrebare a KURIER, că această inițiativă va deveni operațională cu partenerii cât mai curând posibil.

De la izbucnirea războiului din Ucraina, forțele navale române au luat parte la operațiuni de deminare, iar spațiul maritim este monitorizat continuu de nave militare.

OMV Petrom explică că ia toate măsurile necesare, monitorizează constant situația geopolitică și fiind în strânsă legătură cu autoritățile române. Până acum, activitățile din Marea Neagră nu au fost întrerupte din cauza războiului.

Nu există nicio critică la adresa lui Neptune Deep în presa românească. OMV Petrom alimentează majoritatea presei cu sute de contracte de marketing și PR, spune un jurnalist independent. Cu toate acestea, el respinge avertismentul Greenpeace drept „alarmism care servește intereselor Rusiei”.