Grecia, la un pas să obțină cele 130 de miliarde de euro de la UE și FMI
Grecia este tot mai aproape de restructurarea datoriilor și de un al doilea acord de finanțare din partea instituțiilor internaționale, după ce Germania a renunțat la ideea de a face presiuni suplimentare asupra Guvernului elen prin reținerea unei părți din cele 130 de miliarde de euro, potrivit The Wall Street Journal.
Totodată, Banca Centrală Europeană a pus la punct un plan prin care își protejează deținerile de obligațiuni grecești de restructurare.
Incertitudinea privind noul ajutor acordat Greciei din ultimele săptămâni, precum și propunerea de împărțire a îmnprumutului în două, au amplificat temerile investitorilor, care așteptau asigurări din partea UE și FMI.
Totuși, instituțiile internaționale au luat în considerare varianta de a acorda Greciei doar fondurile necesare pentru a pune în aplicare schimbul de obligațiuni cu creditorii privați.
Mai mulți politicieni greci s-au ecprimat în favoarea noilor măsuri de austeritat, declarând că acestea pot fi renegociate după ce Grecia își asigură finanțarea externă.
Ideea de a „sparge” împrumutul acordat Greciei în două a fost lansată de guvernele din Germania, Olanda și Finlanda, liderii acestor state temându-se că politicienii eleni ar pute amâna implementarea măsurilor de austeritate dacă primesc toți cei 130 de miliarde de euro.
Totuși, noul împrumut va veni cu un control extrem de strict din partea instituțiilor europene asupra modului în care Guvernul elen urmează să distribuie fondurile.
Acordul, pe care oficialii se așteaptă să îl încheie luni, ar putea include un fond escrow ce va trebui să aibă întotdeauna îndeajuns de mulți bani pentru ca statul să fie capabil să își plîtească datoriile pentru următoarele 9-12 luni.
În cazul în care fondul scade sub acest nivel, pentru a acoperi diferenţa vor fi luaţi bani din fondurile necesare pentru funcţionare guvernului elen.