Grecia arde și sindicatele așteaptă al 13-lea şi al 14-lea salariu: Nici nu intră în discuție tăierea veniturilor suplimentare
Deși primul ministru al Greciei , Lucas Papademos, a avertizat că țara ar putea intra în luna martie din nou în incapacitate de plată, partenerii sociali par prea puțin dispuși să facă concesii în privința unor reduceri salariale menite să preîntâmpine colapsul economic.
Papademos a declarat că singura modalitate prin care Grecia ar putea evita ieșirea din zona euro ar fi noi măsuri de austeritate.
În ianuarie este prevăzută sosirea unei delegații a troicii formate din Uniunea Europeană, Fondul Monetar Internațional și Banca Centrală Europeană, care va evalua realizările Greciei până la 15 ianuarie în vederea reducerii deficitului bugetar. În urma vizitei se așteaptă ca cele trei organisme să decidă dacă vor suplimenta ajutorul financiar acordat elenilor.
“Fără un nou accord cu troika și fără fonduri suplimentare, Grecia se va confrunta în martie cu riscul unui default necontrolat”, a spus Papademos.
Amenințarea din interior
Salvarea Greciei de la intrarea în imposibilitate de plată ar putea să se lovească tocmai de rezistența unui factor intern. Astfel sindicatele elene au anunțat că nu vor accepta noi măsuri de austeritate, care ar afecta salariile membrilor.
“La salariul minim al muncitorului sărac, nu suntem dispuși să dăm înapoi. Nici nu intră în discuție tăierea celui de-al 13 salariu, sau a celui de-al 14-lea și nici a venitului minim pe economie”, a declarat Yannis Panagopoulos, liderul cartelului sindical GSEE, citat de bbc.co.uk.
Poziția inflexibilă a partenerilor sindicali ai guvernului de la Atena pare cu atât mai greu de înțeles cu câr situația Greciei este critică fără finanțareaUE și FMI, care la rândul ei este condiționată de măsurile de austeritate aplicate de guvern.
“Dacă vrem să protejăm cele mai mari realizări ale noastre –adoptarea monedei unice europene și evitarea unei devalorizări abrupte a veniturilor care ar duce la faliment și la ieșirea din zona euro – atunci trebuie să acceptăm reduceri pe termen scurt ale salariilor”, a declarat Papademos.
Avantajul monedei unice
Potrivit analiștilor ajutorul euorpean pentru Grecia ar pute afi determinat și de pericolul efectelor pe care le-ar avea default-ul acesteia asupra sistemului bancar european, băciile din uniune având o expunere mare la datoria suverană elenă.
“Dacă nu se poate asigura o prevenire a răspândirii default-ului grecesc către alte bănci din Europa, este foarte puțin probabil că troika va refuza ajutorul Greciei”, opinează analistul Megan Greene, de la Roubini Global Economics.”Cu toate acestea Grecia ar putea intra în incapacitate de plată chiar dacă troica suplimentează fondurile, dacă nu se ajunge la un accord în privința participării sectorului privat până în martie”, a mai adăugat finanțista.
Statul elen negociază acordarea unui nou pachet de ajutor financiar în valoare de 130 de miliarde de euro, care a fost în principiu agreat cu troica în octombrie, condiționat însă de pașii pe care Grecia trebuie să îi facă în vederea reducerii deficitului bugetar.