Grâul rusesc câștigă teren pe piața globală: „Se preconizează că Rusia va fi cel mai mare exportator”

Publicat: 20 05. 2022, 09:16
Actualizat: 20 05. 2022, 11:49
Foto: Pixabay

Exporturile mondiale de grâu vor ajunge în anul comercial 2022/2023, ce va debuta în iulie, la un record de 205 milioane de tone. Faptul că cererile și prețurile sunt în continuă creștere, îi determină pe principalii exportatori să acorde prioritate unor rezerve ample pentru export.  Rusia câștigă teren, pentru că are o producție mare, iar Ucraina, unul dintre cei mai mari exportatori la nivel mondial, este indisponibilă, informează Economica.

Rusia – principalul exportator

Rusia ar putea exporta cu 6 milioane de tone mai mult decât în acest an de marketing în condițiile în care producția îi permite, iar prețurile sunt cele mai mici din piață și cresc lunar foarte ușor.

În ciuda taxelor la export și a cotelor impuse de Kremlin, Rusia ar putea livra în anul comercial 2022/2023 ( iulie 2022-iunie 2023) aproximaativ 39 de milioane de tone de grâu, dintr-un volum total exportat la nivel global de 205 milioane de tone, arată ultima prognoză realizată de către Departamentul pentru Agricultură al SUA (USDA).

În anul de marketing 2020/2021, Rusia a exportat în jur de 40 de milioane de tone de grâu, ceea ce a propulsat statul în topul clasamentului exportatorilor de grâu la nivel mondial, înaintea UE.

„Se preconizează că Rusia va fi cel mai mare exportator ( de grâu n.red) pentru al treilea an consecutiv, datorită unei recolte mai mari și a unei puternice cereri globale de grâu accesibil din punct de vedere al prețurilor, în condițiile în care exporturile din Ucraina sunt reduse. În prezent, Ucraina nu poate exporta prin porturile maritime din cauza războiului în curs de desfășurare, dar încearcă să utilizeze rute alternative, în principal pe calea ferată și exportul prin țările europene vecine. Se estimează că Uniunea Europeană va fi al doilea cel mai mare exportator, reflectând o recoltă mai mare din Franța, România și Germania, precum și creșterea cererii din partea piețelor din Africa Subsahariană și din Orientul Mijlociu”, spun analiștii USDA.

Cât vor exporta celelalte state

Instituția estimează că Ucraina va livra în anul comercial 2022/2023 doar 10 milioane de tone de grâu, cu 9 milioane de tone mai puțin decât în acest an, fiind afectată de război.

„Cu o recoltă semnificativ mai mică și cu un curent limitările privind transportul direct pe mare, exporturile se vor face în mare parte pe calea ferată către țările vecine”.

Uniunea Europeană ar putea ajunge la cifra de 36 de milioane de tone, cu 5 milioane de tone mai mult decât în 2021/2022, cu principalele state membre exportatoare Franța, Germania și România.

Pentru România, Comisia estimează o producție totală de grâu de aproximativ 10 milioane de tone, cu randamentul estimat de 4,7 tone la hectar și a unei suprafețe cultivate de aproximativ 2,1 milioane de hectare.

Canada înregistrează o creștere a volumelor livrate, la un total de 24 de milioane de tone.

Potrivit ultimelor date disponibile ale Comisiei Europene, UE a exportat deja ( până în data de 16 mai) 22,9 milioane de tone de grâu, dintre care 7,2 milioane de tone din Franța și 6 milioane de tone din România. Aproximativ 15,3% din marfă a ajuns în Algeria, 10,3% în Egipt și 9,3% în China.

Rata de export a cărui stat este în scădere

Ucraina nu poate exporta din cauza războiului, iar alți șase exportatori mondiali se confruntă cu problema producției slabe și concurență.

Argentina, Australia și India vor putea livra cu aproximativ 2 milioane de tone mai puțin fiecare. SUA vor exporta și ele cu 750.000 de tone mai puțin din cauza prețurilor mari.

Cotațiile exportatorilor au continuat să crească în ultima lună. Cel mai mult au crescut prețurile la grâul argentinian, cu 60 de dolari tona. Prețul la grâul rusesc s-a mărit cu 4 dolari, cotațiile australiene au scăzut cu 14 dolari/tonă, cele canadiene au crescut cu 40 dolari/tonă, din SUA au crescut cu 32 dolari/tonă. Cotațiile din UE au fost apreciate cu 15 dolari/tonă, deoarece previziunile privind noua recoltă au fost reduse din cauza condițiilor uscate.