UniCredit Țiriac încearcă să atragă capital pe termen lung de pe piața internă. Banca a lansat depozite cu scadențe între 2 și 7 ani, oferind dobânzi de până la 7% pe an la lei, de 4,5-6% pe an la euro şi 3,5%-5% pe an la dolari, după cum a declarat, joi, directorul de marketing și segmente al Diviziei Retail, Bogdan Spunză.
Dobânzile la acest tip de depozite sunt fixe, fiind plătite la maturizarea depozitelor. În cazul acestor depozite prelungirea nu se face automat, clienții având de ales între scadențele la 2,3,5 și 7 ani.
În cazul unor lichidări înainte de termenul stabilit, clienții vor primi o dobândă la lei de 4,75% în primul an, 5% între un an și doi ani, 5,25% între doi și trei ani, 5,5% între trei și patru ani, 5,75% între patru și cinci ani, 6,25% între cinci și şase ani şi 6,75% în ultimul an, până la maturizare.
„Strategic, noi vrem să acoperim cu ofertă această zonă, chiar dacă până acum nu a fost cerere. La economisirea pe termen mediu lung trebuie să apară produsele şi mai apoi se va vedea şi cererea. Noi credem că va creşte economisirea pe acest segment”, a spus Spuză., citat de zf.ro.
Banca mizează pe încheierea a 1.000 – 2.000 de contracte de acest tip până la finalul anului, în condițiile în care în cele două săptămâni de când au devenit disponibile aceste produse câteva sute de clienți au apelat la noile tipuri de depozite.
Clienții pe care îi vizează UniCredit prin aceste depozite sunt cei care au deja depozite consistente pe termen scurt și care își permit să constituie unele noi pe termen lung de câteva zeci de mii de euro.
„Nu ne aşteptăm să vină la astfel de depozite clienţii cu 1.000 de euro în depozite pe termen scurt”, a adăugat Spuză.
Poziția băncii este că în contextual în care economia s-a stabilizat acest tip de depozite pe termen lung ar putea să își găsească o nișă favorabilă.
„A scăzut foarte mult inflaţia şi, chiar dacă vom mai avea puseuri, nu o vedem să crească peste 7% dacă nu există şocuri exogene semnificative sau nu cresc taxe importante”, a explicat Bucşa, ecfonomistul șef al băncii.
Finanțistul mizează și pe o scădere a dobănzilor provocată de austeritatea bugetară, care va obliga statul să nu mai concureze pentru resursele de pe piața de capital, dar și pe o eventuală revizuire favorabilă de către investitori a riscului în România.
„Credem că este momentul ca băncile să se orienteze către economiile pe termen mai lung. Nu putem să ne întindem la nesfârşti cu finanţarea creditării prin resurse atrase pe termene foarte scurte”, a mai spus Bucşa.