Gigantul francez Tereos confirmă că fabrica de zahăr Luduș va fi cumpărată de fermierii români. Pentru Scandia Food a fost prea scumpă

Gigantul francez Tereos confirmă că fabrica de zahăr Luduș va fi cumpărată de fermierii români. Pentru Scandia Food a fost prea scumpă

Avem un acord de principiu cu un grup de fermieri pentru ca aceștia să preia afacerea din România”, a declarat pentru Reuters un purtător de cuvânt al Tereos.

400 de fermieri din Transilvania cumpără fabrica de zahăr din Luduș

Reprezentanții unui grup de 400 de fermieri din Transilvania, organizați într-o asociație condusă de fermierul sibian Teodor Aflat, au anunțat joi că au reușit preluarea fabricii de zahăr de la Luduș, pregătită să fie închisă de către grupul francez Tereos, anunță Profit.

La începutul anului, gigantul industrial Tereos, cel mai mare producător de zahăr din Franța și al doilea producător mondial, cu afaceri anuale de peste 4 miliarde de euro, a confirmat că ia în calcul să renunțe la afacerea din România, cu pierderi mari în ultimii ani, mișcare anunțată de Profit.ro în vara anului trecut.

Scurtă istorie a fabricii de zahăr din Luduș

Fabrica de zahăr din Luduș funcționează din 1960, fiind fosta Întreprindere pentru Industrializarea Sfeclei de Zahăr Luduș – IIS Zahăr Luduș -, denumire schimbată în 1991 în SC Zahărul, și este una din cele 4 fabrici de zahăr care mai există în România (din cele 39 care existau în 1990).

La momentul preluării, Zahărul Luduș, denumită ulterior Tereos Romania, avea o cifră de afaceri de 171,6 milioane lei și un profit net de 30,5 milioane lei.

Fermierii au participat la negocieri la Luduș cu conducerea franceză a fabricii de zahăr, spunând acum că au reușit să o salveze de la închidere și demolare.

Cultivatorii de sfeclă susțin că au convins grupul francez să le vândă pachetul majoritar de acțiuni. „Datorită faptului că am semnat un contract de confidențialitate, nu putem vorbi prea multe.

Primul pas e făcut, suntem pe un făgaș bun și fabrica din Luduș va fi repusă pe poziții, deci sperăm că, din toamna asta sau din primăvara anului 2023, cultivatorii din Luduș, Brașov, Cluj, Sibiu, să reînceapă cultura de sfeclă de zahăr.

Prețul la sfeclă anul acesta e chiar foarte bun, sperăm să-l facem și mai bun, pentru că, ținând cont că noi, cultivatorii, vom fi și acționarii fabricii, ar trebui să ne mobilizăm și să facem zahăr pentru România”, a declarat Teodor Aflat.

Se păstrează astfel cele 150 de locuri de muncă

În afară de faptul că se vor menține cele 150 de locuri de muncă, liderul de sindicat din fabrică, Ioan Trif, nu a dorit să declare deocamdată mai mult.

„Eu aș fi bucuros să se salveze fabrica: rămân locurile de muncă, rămâne fabrica de zahăr și ajungem să-l producem la noi în România. Mai multe nu pot spune pe moment.

Până nu primesc un comunicat oficial și nu sunt chemat în ședință, nu mă pot pronunța dacă e cumpărată (fabrica) sau nu e cumpărată”, a spus liderul de sindicat.

În condițiile în care Fabrica de zahăr din Luduș este cel mai mare contributor la bugetul local, este cea mai bună veste din ultimii ani, a declarat pentru Radio Târgu Mureș primarul Cristian Moldovan.

”Avem cel mai important brand al orașului nostru, zahărul de Luduș, care se salvează cu această ocazie. Este foarte important, pentru că a ajuns un brand de nivel național, recunoscut ca fiind zahărul cel mai de calitate din țară.

În plus, există o parte importantă de cultivatori în orașul Luduș, iar ei pot face în continuare afaceri cu fabrica de zahăr. Și mai este încă un avantaj: sunt mai multe firme locale care au colaborat de-a lungul timpului cu fabrica de zahăr”, a declarat primarul.

La începutul lunii, Tereos a confirmat că a decis să închidă și să demonteze fabrica de zahăr din Luduș, argumentând că Ministerul Agriculturii „a detașat” o companie locală să preia uzina, dar discuțiile cu aceasta au eșuat.

Este confirmată și informația anunțată anterior de Profit.ro, conform cărora Scandia Food, liderul pieței conservelor pe bază de carne din România, a fost interesată de achiziție, directorul companiei fiind citat spunând că a dorit să evalueze fabrica în prealabil, dar că francezii au solicitat un preț prohibitiv și o ofertă obligatorie semnată înaintea unei astfel de evaluări.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`