Prețurile pe piața materiilor prime au înregistrat o scădere anuală în 2011 pentru prima dată din 2008, pe fondul reducerii accentuate a cotațiilor bumbacului și cuprului, accentuate de temerile privind o scădere a producției pe fondul crizei datoriilor suverane din zona euro și a unei creșteri ponderate a economiei Chinei.
Prețul la cacao a scăzut în 2011 cu 31% din cauza senalelor privind o producție excedentară a Coastei de Fildeș, cel mai mare producător mondial. Bumbacul s-a depreciat cu 37% anul trecut din cauza producției mari și a cererii în scădere din industria textilelor. Cuprul, privit de multe ori drept indicatorul stării industriei, fiind folosit în sectorul construcțiilor și al fabricanților de automobile, a ajuns la cea mai joasă cotație din 2008.
Creșterea economică din China își va încetini anul acesta creșterea la doar 8,5%, după ce în 2010 se înregistra o creștere de 10,4%, estima Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică, pe 28 noiembrie. Producția din China contractându-se în noiembrie și decembrie din cauza problemelor economiei globale.
Piața mondială a materiilor prime a scăzut ca valoare în 2011 cu 6,5 trilioane de dolari ca urmare a temerilor investitorilor privind achiziționarea de materiale ce ar putea deveni greu vandabile în condițiile actuale.
„Ce se va întâmpla în continuare depinde de ceea ce sa va întâmpla cu economia mondială. Investitorii s-ar putea să nu se grăbească să revină la materiile prime dacă nu au încredere în economie”, a afirmat Dan Denbow, analist la USAA Precious Metals and Minerals Fund.
Recomandările pentru 2012
Anul trecut pierderile pieței au fost limitate de creșterile înregistrate la aur, petrol și animale.
Prețul aurului în 2011 a crescut cu 11%, continuându-și traseul ascendent din ultimii 11 ani, fiind refugiul predilect al investitorilor ce caută protecție împotriva riscurilor de pe piețele financiare tulburate.
Cotația petrolului pe piața internațională a crescut anul trecut cu 8,8%, aurul negru apreciindu-se constant în ultimii trei ani. Anul trecut prețul a crescut și ca urmare a tensiunii sporite din Orientul Mijlociu.
Prețul contractelor “future” pentru vaci a crescut cu 13% la Chicago pe fondul scăderii numărului de bovine din SUA.
Iar o recomandare specială fac specialiștii în privința argintului, care spun ei este un metal ale căror rezerve mondiale sunt întradevăr consumate în condițiile în care cererea industrială este constantă.
„Argintul este singurul metal preţios care este cu adevărat consumat. Disponibilitatea acestui metal scade în condiţiile în care industria îl foloseşte în producţie, iar populaţia pentru orice, de la medicină la investiţii personale. Lumea rămâne fără argint, trebuie să te poziţionezi bine pentru a profita de această situaţie”, a afirmat Steve Smith, analist la Smith McKenna, citat de Sacramento Bee.
Topul celor mai mari creșteri de prețuri la materii prime a fost dominat în 2011 de gazele naturale lichefiate (54,5%), fosfat (45%) și gazul natural (33,3%), locurile următoare fiind ocupate de orez (31,7%), uleiul de arahide (29,5%) și lemn (26,4%).