Raportul FMI cu privire la România va sta la baza deciziei Comisiei Europene, și anume dacă aprobă planul fiscal cu măsurile Guvernului sau vine Comisia cu propuneri de majorări de taxe și impozite, a explicat Gheorghe Ialomițianu (PMP), candidat Forța Dreptei la alegerile parlamentare și fost ministru de Finanțe, marți, pe B1 TV, la „Politica Zilei” cu Ioana Constantin.
„România nu are un acord cu Fondul Monetar. Fondul Monetar, prin faptul că România este membră a acestei instituții, a acestui organism, face evaluări periodice, dar la noi e cu totul special, pentru Fondul Monetar a venit în această perioadă, când România negociază cu Comisia Europeană un program fiscal pe șapte ani pentru ieșirea din procedura de deficit excesiv, iar tot acest raport pe care o să îl întocmească Fondul Monetar va sta la baza deciziei Comisiei Europene, Consiului ECOFIN, consiliul de miniștri de finanțe și economiei, dacă ne aprobă acel plan cu măsurile pe care le-a prezentat Guvernul sau o să vină Comisia cu niște propuneri de majorări de impozite și taxe, deci nu este o vizită așa, să o ducem în derizoriu”, a declarat Gheorghe Ialomițianu.
„Nu este nicio problemă că nu e ministrul de Finanțe în minister, ministrul este la ECOFIN, e normal să participe acolo, pentru că cei de la Fondul Monetar nu discută cu oameni politici, discută cu experții din Ministerul de Finanțe, fac evaluări pe baza datelor pe care le au de la Eurostat, de la statistica europeană, și din Ministerul de Finanțe, și de la instituții, de la INS”, a adăugat fostul ministru.
„S-ar putea să fie un raport foarte dur, pentru că ne uităm la cifre, la execuția bugetară. Pe nouă luni avem 5,44 deficit bugetar și este estimat până la sfârșitul anului să avem 8%. Avem deficitul de cont curent, care iar ne vulnerabilizează în relațiile cu piețele externe. Avem cea mai mare inflație din Uniunea Europeană în a șaptea lună”, a mai spus Gheorghe Ialomițianu.