Gheorghe Ialomițianu (PMP), despre faptul că ministrul Boloș ar urma să vină cu un nou pachet fiscal: Avem o criză bugetară profundă din cauza proastei gestionări a finanțelor publice (VIDEO)

Gheorghe Ialomițianu (PMP), despre faptul că ministrul Boloș ar urma să vină cu un nou pachet fiscal: Avem o criză bugetară profundă din cauza proastei gestionări a finanțelor publice (VIDEO)
Gheorghe Ialomițianu, vicepreședinte PMP și fost ministru de Finanțe.

Gheorghe Ialomițianu (PMP), fost ministru de Finanțe, a comentat situația economică din România, joi, pe B1 TV, la „Politica Zilei” cu Ioana Constantin, după ce ministrul Boloș a declarat că ar urma să mai vină cu un nou pachet fiscal.

Ialomițianu este de părere că în România e o criză bugetară profundă.

„Avem o criză bugetară profundă, dar nu ca urmare a căderii economice, pentru că avem o creștere economică de peste 2 %, ci din cauza proastei gestionări a finanțelor publice. În 2022, când au crescut cheltuielile în mod iresponsabil și cheltuieli care nu aveau de ce să crească, pentru că au mărit salariile,  în primul rând, la demnitari, și-au creat instituții de care nu avea nevoie Guvernul și întocmirea proastă a bugetului pe 2023, în subevaluarea cheltuielilor și supraevaluarea veniturilor, crezând că o să aibă încasări din creșterea ratei inflației, dar lucrul acesta nu s-a întâmplat, pentru că a scăzut consumul foarte mult, adică e la un nivel redus.

Avem această situație proastă din cauza guvernării, nu ca urmare a unei crize economice. Sigur că domnul Boloș spune că sunt cele mai grele zile din viața dânsului de ministru de finanțe.

Este ministrul de Finanțe de câteva luni și n-a făcut nimic. Și acum vine să ne spună cum rezolvă problema aceasta a deficitului bugetar, care crește de la o lună la alta, prin majorarea deficitului bugetar, deci finanțat din datorie, să finanțeze în continuare cheltuielile, care au fost majorate anul trecut pentru clientela politică, în loc să reducă cheltuielile bugetare și să reducă evaziunea. Dânsul mărește deficitul bugetar ca să ne îndatoreze și mai mult.

Păi ăsta e un management defectuos. Dacă domnul ministru Boloș ar fi un adevărat profesionist și ar implementa un management eficient în administrarea finanțelor publice, ar reduce cheltuielile și ar majora veniturile prin reducerea evaziunii fiscale. Păi, oricine poate să facă o rectificare majorând deficitul bugetar, ca să acopere cheltuielile care trebuiau să fie reduse.

Păi asta este poziția unui ministru de Finanțe sau a unei coaliții de guvernare responsabilă? Situația aceasta a mai fost în 2009, când s-a făcut, într-adevăr, rectificare bugetară negativă, dar ca urmare a căderii economice de 6,6 %, în 2009, după o creștere economică de 8 % în 2008. Dar începând din 2010, rectificările au fost pozitive, deși aveam cădere economică și reduceam deficitul bugetar și majoram încasările bugetare. Am avut în 2010, 2011, 33 % din PIB. Asta înseamnă responsabilitate la guvernare, dar dânsul face ce știe, ce a făcut și domnul Câciu, a mărit deficitul bugetar, ca să acopere cheltuielile clientelei politice.

Nu știu, nu poate controla nimic. E o poveste că va reduce cheltuielile la nivel local, pentru că vor sări primarii.

E și în perioadă electorală și sacrifică finanțele publice de dragul electoral, ca partidele cele 2 să rămână la guvernare. Păi în momentul în care s-a făcut această coaliție stabilă din punct de vedere politic, s-a spus că este vorba de eliminarea, adică reducerea dezastrului lăsat de celelalte guvernări, dar văd că dezastrul e mai mare de când este această coaliție. În 2021, s-a redus deficitul bugetar, ne împrumutam la niște dobânzi acceptabile și acum ne împrumutăm la dobânzi foarte mari și cum rezolvăm problema? Majorând deficitul bugetar, o chestie pe care o poate rezolva și un student”, a spus Ialomițianu.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Un accident grav de circulație a avut loc joi seară în Cluj. Cinci tineri, printre care o adolescentă de 15 ani, au fost transportați la spital
23:53 - Ursula von der Leyen a anunțat un ajutor de 10 miliarde de euro pentru ţările afectate de inundaţii
23:37 - Rareș Bogdan, despre amendamentul care-l ajută pe Iohannis să candideze la parlamentare: Nu lăsăm pe nimeni în urmă. Ne respectăm președinții de partid și de țară. Privim spre viitor
23:27 - Țara din Europa care va limita folosirea limbii ruse. Nu va mai putea fi folosită la locurile de muncă sau pe bancomate
23:14 - Cum a scăpat Mario Iorgulescu de pedeapsa de 13 ani și 8 luni de închisoare. Motivare: Nu a intenționat să omoare pe cineva / Opinia separată a unui judecător: Tânărul era beat, drogat, conducea cu viteză excesivă, a trecut pe roșu
23:00 - Cât costă o vacanță de șapte zile, la un hotel all inclusive în prima vacanță a elevilor. Unele destinații deja nu mai au locuri
22:39 - Bogdan Paraschiv (Partida Romilor): Am auzit încă de acum 6 – 7 luni că e posibil ca Iohannis să candideze la parlamentare (VIDEO)
22:33 - Momente de groază la bordul unui avion. În timpul zborului, pasagerii au început să „sângereze din gură și din urechi”
22:07 - Diana Buzoianu (USR) acuză PNL de ipocrizie în relația cu Nicușor Dan: L-au atacat atâtea luni și acum îl caută. Teatru ieftin pentru voturi (VIDEO)
22:02 - Țuțuianu: Iohannis a tot căutat un loc de muncă bun și cald, după ieșirea din mandat. Probabil candidatura lui la Senat e susținută de Ciucă pentru un fel de întoarcere a unor servicii pe care i le-a făcut președintele în ultimii ani (VIDEO)