Gheorghe Ialomițianu (PMP), despre colectările pe care le va face ANAF: Vor fi încasări mai mici decât s-a estimat. S-ar putea ca multe firme să intre în faliment (VIDEO)
Fostul ministru al Finanțelor, Gheorghe Ialomițianu, a comentat vineri, în emisiunea Actualitatea, moderată de Tudor Mușat, pe B1 TV, subiectul referitor la colectările pe care le va face ANAF anul viitor. ANAF își propune ca la anul să colecteze cu 30 de miliarde de lei mai mult decât în 2023. Gheorghe Ialomițianu este de părere că, de fapt, vor fi încasări mai mici decât s-a estimat.
De menționat este faptul că, în 2023, ANAF a colectat cu 10 miliarde de lei mai puțin decât ceea ce își propusese.
“Vor fi încasări mai mici decât s-a estimat, din două motive. Economia nu merge și 2- dacă vor să implementeze acele măsuri, necesită timp și oamenii se vor ocupa cu implementarea acestor măsuri și nu vor fi eficienți. Despre legarea caselor de marcat fiscal la sistemul informatic al ANAF-ului, anul trecut, domnul Heiuș ne spunea anul ăsta de factura electronică. Nu au efecte, pentru că le fac peste noapte, nu le fac în mod gândit, nu colaborează cu agenții economici. Legat de factura electronică, trebuie să faci o simulare cel puțin un an, ca să vezi că funcționează și atunci vor fi blocați cu aceste sisteme, adică după ce le dai în plus să încaseze încasări bugetare, le mai spui să mai și implementeze niște sisteme informatice, să se ocupe de timp, să blocheze sistemul. O mare problemă pentru 2024, mulți antreprenori au executat lucrări la primărie.
I-a obligat să nu mai întocmească facturile, ca să dea bine cu deficitul bugetar. Și-așa l-au depășit, cel de 4,4. Să dea bine, că așa au convenit cu Comisia Europeană, și la anul, în ianuarie, februarie, vor apărea facturile respective. Va fi o presiune foarte mare de la primari. Mai mult decât atât, ministrul Dezvoltării a semnat foarte multe contracte, a folosit toate creditele de angajament, vreo 70 de miliarde, așa apare în execuția bugetară din anul ăsta.
Și a dat cu 4 miliarde în plus. Nu o să aibă bani, o să fie o presiune din partea autorităților locale și s-ar putea multe firme să intre în faliment, că nu au primit banii de la buget”.