Gheorghe Ialomițianu (PMP), fost ministru de Finanțe, a comentat declarația lui Eugen Rădulescu (BNR) în privința facilităților fiscale, joi, pe B1 TV, la „Politica Zilei” cu Ioana Constantin, și a explicat că anularea facilităților ar duce la o reducere a ritmului de creștere pentru multe activități economice „sau chiar o să ajunge pe tărâmul negativ și ne ducem în recesiune”.
Întrebat despre declarațiile oficialului BNR, care a reclamat multitudinea de „scutiri și bonificații”, Gheorghe Ialomițianu a afirmat: „Eu mă așteptam de la reprezentanții Băncii Naționale să facă o analiză financiară, bugetară, bazată pe profesionalism, adică să ne spună de ce am ajuns din punct de vedere al deficitului bugetar, în anul acesta, în această situație, pentru că indicatorii macro-economici sunt elaborați și de Banca Națională, împreună cu Comisia de Prognoză, împreună cu Ministerul de Finanțe, și să ne spună de ce am ajuns în situația aceasta. A fost un buget făcut pe baza unor date nerealiste?”.
„Toți se leagă de aceste facilități fiscale. Mă așteptam de la Banca Națională să nu se contrazică. De ce? În minuta de zilele trecute, legat de ședința Consiliului de Administrație, ne spune în minuta respectivă că sunt activități economice care înregistrează o reducere a ritmului de creștere, o decelerare și a consumului, și a unelor activități economice. Ne spune, cifra de afaceri în comerțul cu amănuntul înregistrează chiar o scădere. Și atunci vine domnul Rădulescu și ne spune că trebuie să anulăm facilitățile”, a adăugat Ialomițianu, fost ministru de Finanțe.
„Au făcut vreo analiză să vadă dacă, prin eliminarea acestor facilități, nu ne ducem în recesiune? Sau programul de guvernare prezentat de guvernul Ciolacu n-o să fie pus în paranteze? Că acolo se scrie de relansare economică – în momentul în care anulezi facilitățile fiscale, înseamnă că multe activități economice vor înregistra o cădere, o reducere a ritmului de creștere sau chiar o să ajungem pe tărâmul negativ și ne ducem în recesiune”, a continuat el.
„Este vorba de a stimula o activitate economică – și factorul uman este un factor care trebuie stimulat dacă vrem să avem rezultate. Atunci de ce mai vorbim de relansare economică? Domnul Rădulescu nu ne spune nimic de dobânzile foarte mari ale băncilor”, a mai spus Gheorghe Ialomițianu.