Creditele devin mai scumpe, statul se va împrumuta în continuare și vom avea mari probleme în economie, a declarat Gheorghe Ialomițianu, vicepreședinte PMP și fost ministru de finanțe, miercuri, pe B1 TV, la „Politica Zilei” cu Ioana Constantin, după decizia BNR de a majora dobânda de politică monetară la 6,25%.
Gheorghe Ialomițianu, pe B1 TV, după anunțul BNR privind majorarea dobânzii cheie la 6,25%
Referitorl la faptul că în comunicatul BNR se vorbește despre păstrarea unui control ferm asupra lichidității de pe piața monetară, fostul ministru de finanțe a explicat: „Știți cum se traduce cinic? Să avem bani mai puțini, adică să cumpărăm mai puțin, dar și firmele din România să aibă bani mai puțini și să producă mai mult, și de unde compensăm? Din importuri. Și atunci importăm produse (…). Băncile au profit de trei-patru ori. Poți să calculez între 25% și 20% marjă sau între 12% și 7%, tot profit e, dar cine va avea de suferit?”.
„Firmele nu vor mai putea lua credit la dobândă 11% – 12%, deci vom avea o reducere a activității economice. Chiar dacă Ministerul de Finanțe împreună cu Ministerul Agriculturii au lansat instrumente financiare, mă refer la garanții de stat, multe firme nu vor mai lua credite. De unde vom compensa alimente? Din importuri”, a adăugat Gheorghe Ialomițianu.
El susține că „avem de-a face cu o inflație prin costuri”.
„Nu este o cerere excesivă de bunuri și să crească prețul. Chiar și Banca Națională spune că e o creștere a inflației pe componenta de ofertă, costurile (…). Prețurile au crescut la produsele energetice 300%. Numai în august față de iulie avem o creștere de 10%. Costurile vor fi în continuare și nu se va stăvili-tempera inflația, inflația va crește, că și dobânda e un element de cost. Cine va avea de câștigat? Băncile. Pentru că creditele devin mai scumpe, statul se va împrumuta în continuare, e cel mai bun debitor al băncilor, și vom avea mari probleme în economie”, a continuat vicepreședintele PMP.
„Sigur că Banca Națională justifică mărirea dobânzii de politică monetară, dar cred că s-a grăbit și a venit cu o creștere abruptă, putea să fie mai temperată (…). Principalele țări de unde importăm, din zona euro, unde dobânda este la 1,25 și atunci sigur că vom avea o creștere a deficitului de cont curent, a balanței comerciale. Vom importa și vom avea un consum bazat pe importuri, ceea ce nu e o creștere sustenabilă”, a mai spus Gheorghe Ialomițianu.