Multe instituții nu mai pot funcționa pentru că nu mai au bani să își plătească salariile și utilitățile, a declarat Gheorghe Ialomițianu, președinte PMP Brașov și fost ministru de Finanțe, luni, pe B1 TV, la „Politica Zilei” cu Ioana Constantin.
Întrebat despre posibila decizie a Guvernului de a nu mai face rectificare bugetară, Gheorghe Ialomițianu a afirmat: „Suntem într-o situație dezastruoasă din punct de vedere bugetar. Multe instituții nu mai pot funcționa pentru că nu mai au bani să își plătească salariile și utilitățile. De ce suntem în situația aceasta? În primul rând că bugetul pe 2023 s-a făcut prost, prin subevaluarea cheltuielilor și supraevaluarea veniturilor, și atunci sigur că nu s-au dat bani suficienți. Li s-a promis instituțiilor publice, să nu facă scandal, miniștrilor și autorităților locale că o să le dea la rectificare”.
„De ce nu se face rectificare bugetară? Din trei motive: 1. că nu au vrut să taie cheltuielile cu clientela politică; în mod normal rectificarea bugetară trebuia făcută în martie, aprilie, acest an, atunci când că ministrul de Finanțe din acea perioadă a spus că avem o gaură bugetară de vreo 30 de miliarde de lei și avem încasări sub nivelul estimărilor. 2. Să nu vină o avalanșă de cereri de la ordonatorii de credit, de la instituții, să le dea sume, și îi amână; 3. Să nu arate situația dezastruoasă în care se găsește din punct de vedere bugetar, că în mod normal o rectificare bugetară presupunea să se taie niște cheltuieli pentru încadrarea în deficitul bugetar, și o să vedeți la 31 decembrie că o să dea vina pe războiul din Israel și din Ucraina”, a continuat Ialomițianu.
„Situația dezastruoasă este din cauza guvernării, iar din faptul că au venit cu pachetele de măsuri fiscale sigur că a lovit în mediul de afaceri și s-a văzut că nu au venit bani mai mulți la buget. Vor fi probleme cu autoritățile locale, pentru că de la Ministerul Dezvoltării s-au semnat multe contracte pe «Anghel Saligny», program, și Ministerul Dezvoltării a cerut 3 miliarde de lei, și i s-au repartizat din Fondul de rezervă 300 de milioane de lei”, a mai spus Gheorghe Ialomițianu, fost ministru de Finanțe.