Fostul ministru de Finanțe, Gheorghe Ialomițianu, a comentat vineri în cadrul emisiunii Politica zilei, moderată de Ioana Constantin, decizia BCE de a crește dobânda de politică monetară. Banca Centrală Europeană a majorat, joi, ratele dobânzilor de politică monetară pentru prima dată în ultimii unsprezece ani, în încercarea de a reduce inflaţia record din zona euro.
BCE, banca centrală pentru cele 19 ţări ce folosesc moneda euro, a urcat ratele de referinţă cu 50 de puncte de bază, ducând rata facilităţii de depozit la 0%. De asemenea, rata de refinanţare şi cea a împrumuturilor marginale vor creşte cu 50 de puncte de bază, la 0,5% şi respectiv 0,75%.
Despre această decizie, Gheorghe Ialomițianu a spus că inclusiv România va fi afectată:
„Banca Centrală Europeană a fost foarte prudentă privind dobânda de politică monetară, chiar a fost negativă în perioadele bune ale economiei. Nu s-a grăbit mult timp să majoreze această dobândă, deși mulți analiști economici au spus că ar trebui să majoreze dobânda pentru a tempera inflația. Chiar a fost o declarație a unor reprezentanți ai BCE spunând că o majorare abruptă a acestei dobânzi ar avea ca efect înregistrarea multor economii din zona euro în recesiune. Cred că nu au avut încotro și au trebuit să mai tempereze puțin accesul la resursele în zona euro”, a precizat Gheorghe Ialomițianu.
Acesta a atras atenția că dobânzile în euro ar putea crește:
„Sigur că vom fi afectați pentru că multe împrumuturi sunt în euro. Vor crește dobânzile în euro. Multe tranzacții se fac în euro și s-ar putea să avem o creștere a prețurilor și o reducere a resurselor în euro ceea ce ne-ar afecta și la efectuarea de împrumuturi. Noi mergem în continuare pe creșterea consumurilor bazate pe importuri și nu din producția internă. Suntem afectați foarte mult și nu am văzut o reacție. Ar trebui să vedem ce e de făcu pentru a nu mai fi dependenți de extern”.