Gheorghe Ialomițianu, despre creșterea dolarului: Cred că e un joc valutar pe termen scurt. Cei care au economii în euro pe termen lung nu trebuie să se arunce să schimbe în dolari (VIDEO)

Publicat: 21 09. 2022, 17:23
Foto: Gheorghe Ialomiţianu / Facebook

Gheorghe Ialomițianu, vicepreședinte PMP și fost ministru de finanțe, a vorbit despre creșterea înregistrată de dolar în ultimele zile, miercuri, pe B1 TV, la „Politica Zilei” cu Ioana Constantin, și s-a arătat de părere că este vorba despre „un joc valutar pe termen scurt”.

Ce a spus Gheorghe Ialomițianu (PMP), pe B1 TV, despre creșterea dolarului

„E mai multă încredere pe piețele financiare în dolar, comparativ cu euro sau alte valute. Sigur că și Rezerva Federală a Statelor Unite a anunțat că va majora dobânda de politică monetară și dolarul devine mai scump. E, într-adevăr, o creștere și cred că Statele Unite urmăresc întărirea dolarului, având în vedere că multe cotații internaționale sunt exprimate în dolar, la petrol, gaze. Sigur că va fi o tendință ca mulți să renunțe la celelalte valute și să își facă economii în dolar, dar lucrul acesta va fi pe termen scurt, nu va fi pe termen lung. Totul este într-un echilibru”, a explicat fostul ministru de finanțe.

Pentru țările din zona euro, spune Gheorghe Ialomițianu, „nu este unu lucru chiar rău, pentru că exporturile din zona euro sunt mai ieftine, iar importurile din Statele Unite sunt mai scumpe”.

„Cred că e, totuși, jocul pe piețele valutare. Statele Unite joacă un rol important acum, dar nu cred că va merge prea mult pe întărirea dolarului și o să vedem în scurt timp că dolarul o își tempereze creșterea sau chiar să scadă cu celelalte valute. Cred că e un joc valutar pe termen scurt. Cei care vor să economisească pe termen lung și au economiile în euro nu trebuie să se arunce să schimbe în dolari, că de regulă, când faci investiții financiare, cumperi valute care sunt în cădere sau și acțiunile, sau obligațiunile care sunt în cădere, și nu în creștere, că s-ar putea peste un timp să vezi că o ia înapoi cursul și să pierzi”, a continuat el.

„Pentru România, nu e atât de grav, pentru că foarte multe tranzacții sunt făcute în euro, și mai puțin în dolari, și împrumuturile sunt luate în cea mai mare parte în euro, și atunci sigur că nu ne afectează foarte mult, dar totuși cotațiile internaționale, fiind în dolar, ne afectează prin prețurile la energie, gaze și carburanți”, a mai spus Gheorghe Ialomițianu.