Guvernul german nu excluse o eventuală cooperare economică între Uniunea Europeană și Uniunea Eurasiatică, informează Deutsche Welle.
Această intenție a fost anuțată de cancelarul Angela Merkel și ministrul german al economiei în cadrul forumului economic de la Davos, în contextul în care economia germană este afectată de scăderea exporturilor, prin sancțiunile aplicate de UE Rusiei. Condiția este să se găsească o soluție de pace in Ucraina de Est.
Angela Merkel a vorbit despre „posibilitatile unei cooperări într-o zonă de comerț comună”, iar Sigmar Gabriel despre faptul că „ar trebui să oferim Rusiei o cale de ieșire”.
Exporturile Germaniei către Rusia în 2014 au scăzut, conform unor evaluări, cu cca 18%, ceea ce înseamnă un volum de 6 miliarde de euro. „Scăderea exporturilor s-a accelerat luna de luna, așa încât trebuie să ne așteptăm în 2015 la o situație și mai proastă, dacă nu se găsește rapid soluția politică pentru această criză”, a spus președintele Comisiei pentru probleme economice externe din Est, Eckhard Cordes, potrivit presei germane.
„Dacă luăm în calcul că în Germania cca 30.000 de locuri de muncă depind de partenerii ruși, un regres permanent de 20% (n.r. în cifrele de export ale acestor firme) poate duce, în cel mai rău caz, la pierderea a 60.000 de locuri de muncă”, mai atrage atenția Eckhard Cordes.
Prin crearea unei zone comerciale comune UE-Rusia ar avea de profitat și furnizori europeni de gaze ca RWE (Germania), GDF Suez S.A. (Franța) și Statoil (Norvegia), adică exact marile companii care au facut lobby intens împotriva sancțiunilor aplicate Rusiei.
Există însă voci care pun la îndoială intențiile Germaniei, revista americană Time notând că e vorba de o strategie a liderilor europeni de „a-i arată lui Putin morcovul” astfel încât să-l determine să iasă din Ucraina.