Geoană: Până în 2050, populația planetei va crește iar nevoia de hrană se va dubla. Un sector agro-industrial puternic și orientat către export reprezintă un atu economic și strategic pentru România
România ar putea deveni o poartă către zona de liber schimb euro-atlantică, nu doar o poartă de comerț către și dinspre Europa, dacă s-ar folosi de poziția sa economică și geografică precum de o cale de acces pentru o piață mai largă, a declarat senatorul Mircea Geoană, la conferința organizată de Institutul Aspen Italia, la Milano.
Sectorul agro-industrial reprezintă un atu pentru România, susține Geoană, în condițiile în care până în 2050, populația planetei va crește iar nevoia de hrană se va dubla.
„Întrebarea este cum putem să facem ca geografia României să beneficieze de pe urma zonei de liber-schimb transatlantice și cum putem să ne valorificăm poziția geografică pentru a ne crește economia. De exemplu, până în 2050, populația planetei va fi de 9,5 miliarde. Nevoia de hrană se va dubla. De aceea, un sector agro-industrial puternic și orientat către export reprezintă un atu economic și strategic pentru România”, a precizat senatorul român într-un comunicat citat de Agerpres.
Potrivit lui Geoană, care este și președintele Institutului Aspen România, TTIP (Parteneriatul Transatlantic de Comerț și Investiții) are implicații „profunde” atât pentru viitoarea evoluție a politicii comerciale a UE, cât și pentru modul în care acesta modelează relațiile economice cu alți jucători importanți pe plan global.
Uniunea Europeană trebuie să se adapteze noilor schimbări care au loc începând încă din anul 2008,a menționat Geoană, iar după criza din Grecia, întreg modelul economic european trebuie analizat.
„TTIP are și o puternică componentă strategică pentru viitorul relației transatlantice și pentru șlefuirea sistemului de norme care va guverna o lume tot mai globalizată și în plină reașezare” a susținut Geoană.