Generația X a trebuit să învețe sau să moară de foame. Acum, angajatorii îi preferă pe cei mai tineri chiar dacă sunt mai puțin experimentați

Generația X a trebuit să învețe sau să moară de foame. Acum, angajatorii îi preferă pe cei mai tineri chiar dacă sunt mai puțin experimentați
Foto: Pixabay

Lucrătorii din generația X sunt evitați pentru locuri de muncă de tot felul, mai ales că angajatorii văd tinerii ca fiind mai maleabili. Ageismul (discriminarea în funcție de vârstă) a fost de multă vreme o preocupare pe piața muncii, dar confluența concedierilor în masă, a incertitudinii economice post-pandemie și a schimbărilor tehnologice rapide – inclusiv apariția inteligenței artificiale – îi lovește în mod deosebit pe cei din generația X.

80% dintre lucrătorii cu vârste cuprinse între 40 și 65 de ani au fost discriminați la locul de muncă

Potrivit unui sondaj AARP din 2022, aproximativ 80% dintre lucrătorii cu vârste cuprinse între 40 și 65 de ani au declarat că au fost martori sau s-au confruntat personal cu discriminarea în funcție de vârstă la locul de muncă.

Acest procent reprezintă cel mai mare înregistrat de organizație de când a început să desfășoare sondaje pe această temă în rândul adulților în vârstă.

Cei din generația X, definiți în mare parte ca persoane din grupa de vârstă 44-59 de ani, se luptă să obțină locuri de muncă. În primul rând, rolurile de conducere la care ar ajunge în mod normal nu sunt accesibile, deoarece mulți alți angajați amână pensionarea și se agață de locurile lor de muncă.

Dar și atunci când rămâne câte un astfel de post liber, discriminarea este un factor cheie: ritmul accelerat al progreselor tehnologice i-a determinat pe manageri să acorde prioritate celor mult mai tineri, crezând că sunt mai adaptabili decât generația X – chiar dacă experții spun că aceste judecăți sunt nefondate, dacă nu în totalitate false.

Mulți dintre cei din generația X au foarte multe responsabilități și în viețile personale

Este un moment deosebit de prost pentru lucrătorii la mijlocul carierei să se confrunte cu prejudecățile legate de vârstă, potrivit Christinei Matz, profesor asociat la Boston College School of Social Work și director al Centrului pentru Îmbătrânire și Muncă.

Mulți membri din generația X navighează în faza „sandwich” a vieții, jonglând cu responsabilități precum îngrijirea copiilor și sprijinul pentru părinții în vârstă, spune ea. Ei nu pot să renunțe la bani – și cei mai mulți nu sunt pregătiți să înceteze să lucreze, fie pentru că au facturi urgente de plătit, fie că vor să acumuleze pentru pensie, fie pentru că nu doresc să-și piardă poziția în carieră.

Discriminarea în funcție de vârstă este ilegală în multe țări. Și deși este adesea dificil de demonstrat, impactul său asupra carierei oamenilor este foarte real.

În unele cazuri, lucrătorii mai în vârstă vor fi refuzați pentru diverse locuri de muncă; alteori, vor fi trecuți cu vederea pentru poziții de conducere sau trecuți cu vederea pentru oportunități de formare și dezvoltare.

Studiile arată că lucrătorii în vârstă (definiți în linii mari ca cei cu vârsta cuprinsă între 55 și 64 de ani) și angajații la mijlocul carierei (cu vârsta între 45 și 54 de ani) se confruntă cu o varietate de stereotipuri și idei preconcepute greșite. Membrii Gen X, născuți între 1965 și 1980, se încadrează în ambele grupuri de vârstă.

Femeile se confruntă cu obstacole suplimentare. Femeile în vârstă de 40 de ani sunt adesea percepute ca fiind preocupate de responsabilitățile familiale. „Să fii femeie și să fii mai în vârstă este de două ori mai greu”, adaugă Matz.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`