Moldova s-a pomenit în epicentrul „războiului gazelor” consideră jurnaliştii de la publicaţia Sputnik, cunoscută pentru propagarea mesajelor Kremlinului, într-un material în care analizează importanţa gazoductului Iaşi – Ungheni pentru Republica Moldova.
Aceştia îl citează pe expertul Victor Parlicov care în schimb susţine că problemele privind gazele naturale nu pot fi soluționate fără gazoductul Transbalcanic.
„Din punct de vedere tehnic, în sudul regiunii Odesa și sudul Republicii Moldova gazele nu pot fi livrate decât prin gazoductul Transbalcanic. Noi putem procura gazele de pe acum, să le păstrăm undeva. Însă nici un fel de măsuri nu vor putea soluționa problema regiunii de sud fără gazoductul Transbalcanic. Fără acesta, zona respectivă va rămâne fără gaze. De aceea cea mai simplă metodă de ieșire din situație este să fie menținută aceeași variantă: transportarea gazelor din Rusia prin Ucraina. În lipsa contractului privind tranzitarea, „Gazprom”-ul poate livra gazele până la granița cu Ucraina, iar în continuare țara noastră va trebui să încheie un contract cu ucrainenii și să-și asigure de sine stătător tranzitarea acestui combustibil pe teritoriul Ucrainei. Din punct de vedere juridic, nu există nici un fel de probleme și obstacole în acest sens”, a explicat Parlicov pentru Sputnik.
„Speranța în gazoductul Iași – Ungheni este o profanare”, este una din ideile pe care le scoate în faţa interviul dat de Parlicov în Sputnik.
„Toate celelalte speranțe legate de gazoductul Iași–Ungheni sunt neîntemeiate. Până în momentul de față, consider că acest gazoduct, inclusiv tot ce este preconizat acolo în România în contextul dat, nu va fi construit, deoarece, pur și simplu, își va pierde orice sens în cazul asigurării reversului prin gazoductul Transbalcanic. Cu atât mai mult că reversul poate fi realizat cu mult mai ieftin și mai operativ. Și din toate punctele de vedere este mai rațional. Cred că rațiunea va învinge și, în consecință, acest proiect va fi realizat”, a explicat Parlicov.
Sputnik scoate în faţă şi trei scenarii în care s-ar putea trezi Republica Moldova dacă nu se va ajunge la acord între Rusia şi Ucraina privind tranzitarea gazelor ruseşti.
Prima o reprezintă livrarea gazelor pe la sudul țării prin gazoductul „Turkish Stream” care, pe la fundul Mării Negre, ajunge până în Turcia, după care trece prin Bulgaria și România.
O altă soluţie este prezentată ca fiind posibilitate de a procura gaze din Europa sau din Rusia, de convenit cu Ucraina să ne pună la dispoziție un spațiu pentru depozitare, să pompăm acolo o cantitate de gaze suficientă pentru o lună sau două, pentru ca ulterior să ia de acolo în cazul în care va fi blocată tranzitarea.
O ultimă variantă o reprezintă procurarea acelorași gaze rusești via România, de exemplu, deoarece la ora actuală România vinde gaze naturale. Mai exact, Sputnik arată că Moldova poate conveni cu Gazprom ca să livreze gaze în România prin gazoductul „Nord Stream”, cu condiția ca românii să îl livreze ulterior în Moldova.