"Gazele de la Marea Neagră pentru Viktor Orban": Dezvăluiri de ultimă oră la "Dosar de Politician" despre cum gazele noastre vor fi vândute Ungariei (VIDEO)
Naivi, noi românii ne-am închipuit atunci când s-a auzit că un mare zăcământ de petrol şi gaze s-a descoperit în Marea Neagră, că vom avea şi noi cetăţenii ceva de câştigat, măcar nu se vor mai scumpii gazele gândea poporul. În scurt timp însă, costumaţii tehnocraţi + politicieni ne-au scos din cap aceste idei. Mai mult acum opinia publică a aflat că gazele noastre vor fi vândute Ungariei, ţară care, pe lângă Rusia, este marcată în mentalul colectiv al românilor drept duşman secular.
Cine a hotărât acest lucru şi când: guvernul României prin Transgaz, anul trecut. Transgaz este o companie deţinută de către statul român prin Ministerul Economiei (58,5097%) şi de către alţi acţionari (41,4903%), cu o capitalizare totală de 4.780.180.664 lei, adică aproximativ 1 miliard euro. Pe tot anul 2017, Transgaz a avut venituri de 1.748.372.281 lei (adică vreo 380 milioane euro) şi un profit de 602.178.830 lei (adică vreo 132 milioane euro).
Transgaz este condusă de către Ion Sterian, inginer de petrol şi gaze care între 2002 şi 2006 a obţinut două diplome de master în management şi dezvoltare rurală şi în alimentaţie publică şi turism, ambele la Universitatea de Agronomie Bucureşti.
Iată mai jos succesiunea, întâmplătoare sau nu, a actelor care au condus la dubioasa tranzacţie cu Ungaria numită şi „gazele de la Marea Neagră pentru Viktor Orban”.
– pe 9 septembrie 2016, la Budapesta, Transgaz a semnat contractul prin care a primit finanţarea de 179,4 de milioane de euro de la Uniunea Europeană pentru secţiunea româneasca a conductei BRUA (Bulgaria-România-Ungaria-Austria);
– pe 16 mai 2017, Petru Văduva, directorul general al Transgaz demisionează „din motive personale”, fiind înlocuit cu Ion Sterian, până atunci preşedinte al Consiliului de Administraţie al Transgaz; ministrul Economiei, patronul Transgaz, era un alt brăilean (ca şi Sterian) celebru, Mihai Tudose, cel care, din postura de premier avea să ameninţe cu spânzurătoarea pe secuii care ar fi arborat steagul aşa-zisului Ţinut Secuiesc;
– pe 21 iulie 2017, FGSZ (operatorul maghiar de transport gaze, parte a grupului MOL) anunţă Comisia Europeană ca proiectata conducta BRUA, susţinută şi finanţată de Bruxelles, nu va mai ajunge până în Austria, ci se va opri în Ungaria (sursa: ICIS).
Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.
Transgaz era informata, se pare, despre intenţia Ungariei de cel puţin două zile, când a semnat un memorandum de înţelegere privind coridorul vertical de transport al gazelor naturale. Memorandumul a fost semnat cu operatorul ungar FGSZ, în condiţiile în care acesta ar fi anunţat că doreşte limitarea transportului gazelor pe teritoriul sau, nu mai departe până în Austria. De altfel, la adresa de pe site-ul Transgaz conţinutul acestui document nu mai este disponibil public!!!. În România se declanşeaza o isterie naţională, toată opinia publică acuzând faptul că Ungaria face jocul lui Putin şi refuză să mute gazele româneşti la hub-ul vienez de la Baumgarten, deţinut de către OMV, deţinatorul şi a gazelor ce vor fi exploatate din perimetrul Neptun.
Cu toate acestea Transgaz decide, conform Agerpres, pe 25 iulie 2017, împreună cu ANRE să continue proiectul devenit acum BRU şi să continue conlucrarea cu partea maghiară.
Devine, astfel, din ce în ce mai clar faptul că, încă din 17-18 iulie 2017, Transgaz a „complotat” împreună cu maghiarii de la FGSZ la atingerea obiectivului anunţat de către duetul Orban Viktor-Szijjarto: 4,4 miliarde metri cubi anual de gaz românesc de la Marea Neagră pentru firmele maghiare (probabil pentro MOL).
Trec câteva luni, Transgaz face ce a promis şi organizează licitaţiile din decembrie 2017-ianuarie 2018, fără a face public acest lucru şi, pe 5 februarie 2018 se petrece mult-comentata vizită la Bucuresti a ministrului maghiar de Externe în urma căreia acesta anunţa că Ungaria va prelua 4 miliarde din cele 4,4 miliarde de metri cubi de gaze exploatate de OMV si Exxon Mobile.
Abia în urma scandalului public izbucnit după declaraţiile ministrului de Externe maghiar Szijjarto şi a lui Orban Viktor însuşi, Transgaz admite că a făcut tranzacţia cu ungurii. Şi mai grav… conducerea Transgaz, companie publică care deţine monopolul transportului de gaz în România, refuză, nici mai mult nici mai puţin, să precizeze care sunt companiile câştigătoare, atât pentru rezervarea capacităţii de transport pe direcţia România- Ungaria, cât şi pe direcţia Ungaria- Romania, susţinând că sunt informaţii confidenţiale.Pentru cei care au organizat megaafacerea avantajoasa pentru Orban Viktor au exista şi recompense substantiale. Ion Sterian a primit o prima de 548.000 de lei ca „bonus pentru îndeplinirea a doi indicatori – cel aferent EBITDA şi cel pentru cheltuieli de amortizare” pentru 2016, adică un bonus că a fost administrator al unei firme care are monopol in Romania!!!