Deșeurile de electrocasnice consumă 30 de milioane de tone de resurse și generează 261 de milioane de tone de emisii de gaze cu efect de seră în UE în fiecare an. Comisia Europeană a anunțat o inițiativă legislativă denumită „Dreptul la Reparații”.
„Dreptul la Reparații” face parte dintr-un efort mai larg de a transforma Uniunea Europeană în primul continent neutru din punct de vedere climatic până în 2050.
Regulamentul mpromovează posibilitatea de reparare a produselor în faza de producție, ca apoi, consumatorilor să li se permită dreptul de a solicita producătorilor, în temeiul legislației UE, repararea produselor care pot fi reparate din punct de vedere tehnic, cum ar fi o mașină de spălat rufe sau un televizor.
În noiembrie 2023, Comisia Europeană a anunțat inițiativa așteaptă discuțiile și aprobarea în Parlamentul European, inițiatorii legii estimând că negocierile cu privire la textul final se vor încheia în luna februarie 2024, pentru a permite legii să intre în vigoare înaintea alegerilor europarlamentare din iunie.
Noua lege va obliga vânzătorii să repare gratuit un produs în perioada legală de garanţie de doi ani şi să furnizeze reparaţii pentru produse timp de cinci până la zece ani după vânzare.
În perioada de garanţie legală, vânzătorii vor trebui să acorde prioritate reparaţiilor atunci când acestea sunt mai ieftine sau egale cu costul înlocuirii, cu excepţia cazului în care reparaţia nu este posibilă sau ar incomoda consumatorul.