Gabriel Biriș, scenariu catastrofal privind gaura la buget: „Atunci nu ne mai putem împrumuta, ne-ar pune în situația de a apela la FMI” (VIDEO)

Publicat: 13 04. 2023, 20:53
Actualizat: 13 04. 2023, 21:05
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Gabriel Biriș, consultant fiscal, a comentat joi, într-o intervenție pentru B1 TV, declarațiile președintelui Klaus Iohannis potrivit cărora nu există nicio gaură la buget. Acesta a subliniat că este vorba despre un minus la capitolul venituri bugetare care nu a fost luat în calcul când a fost creat bugetul.

„Cred că domnul președinte are dreptate, nu există nicio gaură, există un mare minus pe partea de venituri bugetare, și anume acest minus era perfect anticipabil pentru cei care înțeleg cum merg lucrurile încă de la construcția bugetului. În momentul în care îți construiești bugetul pe o inflație de 9,5% și inflația pe primele trei luni este de doar 3% și este de așteptat ca datorită propagării efectului de bază și a reducerii prețului la energie până la sfârșitul anului poate nu trecem nici de 6%, ceea ce înseamnă o veste bună pentru noi, pentru cetățeni, dar o veste foarte proastă pentru buget care este principalul beneficiar al creșterii de prețuri.

Era foarte simplu să vezi că multe miliarde anul trecut s-au încasat suplimentar din creșterile de prețuri la gaze. Să nu uităm că din toată creșterea de preț la gaze care a fost uriașă anul trecut, 90% s-a dus direct la buget prin redevențe și impozitul suplimentar datorat prin Ordonanța 7. Numai de acolo sunt cel puțin 10 miliarde gaură, cu TVA-ul. Se putea vedea ca anul trecut prețul la gaz a fost în jur de 40 de euro, la sfârșitul anului ajunsese la 60 iar acum este sub 50. Când știm câte miliarde înseamnă asta în minus la buget începem să ne punem semne de întrebare”.

Bâlbele din coaliția de guvernare cu privire la problemele bugetului ar putea avea un impact dezastos în situația în care agențiile de raiting decis să retrogradeze mediul de afaceri românesc. În această situație România nu se va mai putea împrumuta și va trebui să apeleze la ajutorul FMI:

„Problema cea mai mare este ca aceste bâlbe să nu cumva să dea vreo idee agențiilor de rating să ne dea un downgrade, pentru că atunci nu ne mai putem împrumuta, ceea ce probabil ne-ar pune în situația din 2010 cu FMI-ul și niște majorări de taxe gen TVA cum a fost atunci peste noapte sau reduceri de salarii la bugetari. Nu învățăm din greșelile trecutului și riscăm să îl repetăm. Toate bâlbele astea nu sunt de natură a crea optimist”.