Gabriel Biriș își asumă proiectul de modificare a Codului Fiscal și îl consider benefic în spiritul simplificării fiscale: "Contribuțiile la sănătate și la pensie nu sunt ale angajatorului, sunt ale angajatului"
Secretarul de stat din Ministerul Finanțelor Gabriel Biriș, responsabil pe partea de fiscalitate, și-a asumat miercuri proiectul de modificare a Codului Fiscal, publicat de profit.ro, afirmând că prevederile proiectului ar fi benefice și sunt în spiritul simplificării fiscale.
Acesta a afirmat că este regretabil că proiectul care este încă în faza de lucru a ajuns deja în presă.
"E oarecum un incident regretabil că un proiect care încă era în discuții a ieșit așa, pe surse, și oameni care nu prea au înțeles ce e în acel proiect au început să-l critice. Acel proiect este despre simplificare. (…) Propuneam pentru prima dată în legislația noastră a unei plafonări a bazei de calcul a contribuțiilor sociale, efectiv, pe suma tuturor veniturilor", a spus Gabriel Biriș într-un interviu acordat jurnalistul Dan Cărbunaru, scrie ziare.com.
El a apărat propunerea de a reduce la zero contribuțiile sociale datorate de către angajator și de a majora, în schimb, nivelul datorat de către angajat.
"Știți vreo firma care să se fi îmbolnăvit și să se ducă la doctor? Știți vreo firmă care la bătrânețe să ia pensie? Trebuie să înțelegem un lucru: contribuțiile la sănătate și la pensie nu sunt ale angajatorului, sunt ale angajatului" a precizat secretarul de stat.
"Noi, datorită unei ipocrizii bine cultivate de-a lungul timpului, am împărțit contribuțiile parte pentru angajat, mai mici, și parte pentru angajator, mai mari. A fost doar pentru a ascunde o realitate, și anume cât de mare este costul muncii în România", a spus Biriș susținând că proiectul dorește să reașeze pe baze normale sistemul de contribuții.
Proiectul prevede majorarea contribuțiilor de asigurări sociale (CAS) ale angajatului de la 10,5% la 21,7%, iar pentru sănătate (CASS) de la 5,5% la 8,9%. În schimb, angajatorii vor fi scutiți de CAS pentru condiții normale de muncă, precum și de CASS. În plus, rata de taxare pentru PFA s-ar dubla. Pe de altă parte, proiectul îi obligă pe angajatori să majoreze salariile brute pentru a compensa creșterea contribuțiilor.