Gabriel Biriș: Impozitele cresc, dar crește și deficitul. Poate că nu putem plăti cât pot ei risipi și atunci ar trebui pusă un pic de frână pe cheltuieli

Gabriel Biriș: Impozitele cresc, dar crește și deficitul. Poate că nu putem plăti cât pot ei risipi și atunci ar trebui pusă un pic de frână pe cheltuieli
Sursa Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Gabriel Biriș, fost secretar de stat în Ministerul Finanțelor, a declarat că statul ar trebui să fie mai cumpătat în folosirea banului public deoarece faptul că deficitul tot crește, deși și impozitele au fost majorate, demonstrează că cheltuielile sunt mult prea mari.

Gabriel Biriș avertizează că statul cheltuie mult prea mulți bani

Fostul secretar de stat a susținut că toate impozitele cresc, dar crește și deficitul, și atunci „poate că nu putem plăti cât pot ei risipi. Atunci poate că ar trebui pusă un pic de frână pe cheltuieli”.

Biriș a mai afirmat că a identificat 107 legi, ordonanțe și ordonanțe de urgență de modificare a Codului fiscal în 7 ani și jumătate, adică mai mult de una pe lună.

„Cifra face referire la data de 31 martie 2023, dar o vom actualiza. Astea au introdus 554 de modificări fără a lua în considerare impozitele și taxele locale, care probabil mai adaugă 100. Mai avem modificări consistente care, estimarea mea este că au mai adus 100 de modificări: adică 4 legi și ordonanțe, inclusiv 3 impozite noi”, a mai afirmat Gabriel Biriș, potrivit HotNews.

Iar dacă mai adăugăm și modificările la Codul de procedură fiscală, „pe care le estimez pe la 60-70 plus ce însemnă modificări care nu sunt în zona de procedură, precum AMEF, RO e-Transport, e-Factura ajungem la aproape 200 de modificări de legislație fiscală”.

Deficitul bugetar, o problemă mare pentru România

Amintim că, potrivit unui raport al DG Ecfin, structură a Comisiei Europene, România a înregistrat la finalul anului trecut un deficit bugetar de 6,3% din PIB. În schimb, Guvernul a raportat 5,68% din PIB.

Pentru anul acesta, Comisia Europeană estimează un deficit de peste 6,5% din PIB pentru România, în timp ce Consiliul Fiscal îl prognozează la circa 6,4% din PIB.

Potrivit datelor Ministerului de Finanțe, deficitul a urcat la 28,99 miliarde de lei după primele două luni din 2024, reprezentând 1,67% din PIB. Spre comparație, în aceeași perioadă a anului trecut, deficitul era de 17,04 miliarde lei, adică 1,07% din PIB.

De precizat că România e singura țară din UE în procedură de deficit excesiv.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:59 - „360 de grade”, cu Alina Bădic. Vasile Bănescu: Părintele Dumitru Stăniloae vorbește despre ceva ce ne privește pe fiecare în parte. Din epava morală care ajungem uneori putem redeveni, cu ajutorul lui Hristos, oameni deplini (VIDEO)
23:39 - „360 de grade”, cu Alina Bădic. Vasile Bănescu: Dumnezeu l-a ales în felul Lui tainic pe părintele Arsenie Boca să fie unul dintre mărturisitorii creștini ortodocși în perioada cruntă a comunismului (VIDEO)
22:59 - Andreea Bănică, replică la comentariile răutăcioase pe care le-a primit după un concert: „Sunt sânii mei, ce să fac cu alea care nu au deloc și nu le sare nimic?” (VIDEO)
22:32 - Surpriză pentru Mihai Bendeac, după ce a cumpărat două covoare de pe Temu: „Sunt deosebit de prost” (VIDEO)
22:06 - Ungaria a publicat acordul privind extinderea Schengen: După aderare, România și Bulgaria vor continua controalele la frontierele terestre pentru cel puțin 6 luni
21:45 - Radu Drăgușin, lăudat după victoria Manchester City – Tottenham 0-4. Ce notă a primit fundaşul român
21:22 - Peste 200.000 de români din diaspora au votat până sâmbătă, ora 21.00: „Vreau să mă întorc în România, aș vrea să fie un loc mai bun pentru viitoarea mea familie”
20:54 - USR denunță cazuri de „alegători care sunt hărțuiți de Poliția lui Cătălin Predoiu pentru postări” din online. Ce spune Poliția (VIDEO, FOTO)
20:33 - Florin Piersic, mesaj sfâșietor la moartea lui Gabriel Cotabiță: „Te voi iubi mereu, Omule!”
20:09 - Adriana Bahmuțeanu, despre Silviu Prigoană: Țipa la copii, îi bătea. Era vorba de rele tratamente acolo și cei de la DGASPC nu au acționat, pentru că le place banul, să-și umple buzunarele (VIDEO)