Consultantul fiscal Gabriel Biriș s-a arătat revoltat de prevederile Ordonanței Austerității, punctând că acestea vor face chiar mai greu de gestionat deficitul bugetar al României. Biriș e nemulțumit mai ales de faptul că decidenții nu răspund niciodată pentru deciziile proaste pe care le iau. Consultantul fiscal a dat și câteva exemple de măsuri corecte pe care Guvernul le putea lua pentru a mai acoperi gaura din buget.
Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Talk B1”, moderată de Nadia Ciurlin pe B1 TV.
„E vina decidenților politici, a miniștrilor, că miniștrii aprobă lucrurile astea. Noi ne-am obișnuit cu lipsa asta de responsabilitate totală. Vedem că ea continuă, că n-au învățat nimic din experiența acestei toamne electorale. Nu știu… Nici nu știu ce se poate zice…
Eu vă spun că la Finanțe digitalizarea a fost degeaba. Rezultatul digitalizării, pe lângă faptul că sunt mai puține venituri din TVA ca pondere în PIB, e că s-au ocupat oamenii cu tot felul de lucruri complet inutile. Nu ai ce să comentezi la o astfel de situație!
Dacă ar exista cea mai mică urmă de responsabilitate și teamă de consecințe, nu s-ar întâmpla astfel de lucruri”, a declarat Gabriel Biriș.
El a mai afirmat că după intrarea în vigoare a acestei Ordonanțe, deficitul va fi chiar mai greu de ajustat: „Și frustrare și, Doamne ferește, extremism la putere, că oamenii deja s-au cam săturat de genul acesta de abordări”.
Despre „taxa pe stâlp”, Biriș a spus că e „toxică”. „Sunt măsuri antieconomice care nu pot fi susținute și, din păcate, oamenii ăștia nu răspund niciodată”, s-a mai plâns consultantul.
Întrebat ce puteau face guvernanții, Gabriel Biriș a răspuns: „Am făcut o scrisoare deschisă către liderii partidelor așa-zis proeuropene, în care le-am explicat soluțiile. Cea mai la îndemână soluție pentru reducerea fraudei mari și foarte mari la TVA e taxarea inversă, dar nu vor s-o ia în considerare pentru că probabil tot ei fură sau cei care i-au pus fură. Iar nu vorbește nimeni de transparentizarea sumelor parcate prin paradisuri fiscale. Din 2016, de când am băgat-o în Ordonanța aia de Urgență, pentru care mi-am dat demisia până la urmă că l-au răzgândit pe Cioloș, nu vor să discute. Iar, impozitarea sumelor ce nu pot fi justificate. Acum avem costuri cu inspectorii de vreo cinci ori mai mari decât sumele colectate”.